До сторічного ювілею з дня народження Сергія Параджанова кінорежисера реабілітувала Національна комісія з реабілітації, написав голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Відповідне рішення ухвалили за поданням Українського інституту національної памʼяті після аналізу кримінальної справи режисера й інших архівних документів, у яких виявили політичний мотив переслідування.

Сергія Параджанова реабілітували на останньому засіданні комісії з реабілітації 20 грудня 2023 року. Офіс Президента України й українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини, підтримували розгляд справи, за словами Дробовича.

Сергій Параджанов народився в Тбілісі в 1929 році. На премʼєрі фільму режисера в київському кінотеатрі «Україна» творча інтелігенція засудила політичні репресії радянської влади. Сергія Параджанова звинуватили в «українському націоналізмі й гомосексуалізмі», засудивши на пʼять років таборів суворого режиму у 1973 році.

«Юридична реабілітація Сергія Параджанова – це справді непересічна й знакова подія. Вона є черговим свідченням тези про те, що добро й справедливість зрештою перемагають, нехай навіть у стратегічній перспективі. Усі жертви комуністичного тоталітарного режиму, як і будь-якого тоталітарного режиму, мають право й можливість бути відновленими в гідності й правді», – зазначив Антон Дробович.

Фото: Антон Дробович