НБУ презентував набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів», повідомляє пресслужба НБУ.

До набору ввійшли три монети, кожна з яких виконана у формі дзвоника, має номінал десять гривень та виготовлена зі срібла 999 проби. Набір продовжує серію «Українська спадщина», його присвятили щедрівці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

На аверсі центральної монети зображений вертеп з різдвяною зіркою, а на аверсі двох інших монет – збірні композиції янголів, а також рядки з пісні «Щедрик». 

На реверсі центральної монети розмістили стилізовану композицію першого виконання «Щедрик» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі. А на реверсі інших монет зображені стилізовані прапори України та США, композиція зі споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками.

Набори випустять у 2024 році тиражем до п'яти тисяч комплектів. Придбати монети можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

 

Національний банк України випустив пам’ятні монети до Дня Повітряних сил ЗСУ, який відзначають 4 серпня. За характеристиками монета схожа на звичайну обігову монету номіналом десять гривень зразка 2018 року, але її реверс тематичний. На фоні стилізованого радару, який виявляє ціль, зображено пускову установку Patriot і надпис «ППО – надійний щит України».