Музей сучасного мистецтва і Ukrainian Museum of Contemporary Art створили «Архів мистецтва воєнного стану» з роботами сучасних українських митців.

Роботи митців знаходять у соціальних мережах художників і художниць. Їх описують, роблять первинний аналіз і публікують на сайті за хронологічним принципом. Твори позначають таймлайном відповідно до періоду, коли створена та чи та робота.

Наразі на сайті опублікували понад півтори тисячі робіт 15 авторів за перший рік повномасштабного вторгнення. Загалом команда спостерігає за понад 220 авторами й оглядає близько 10 тисяч мистецьких робіт.

Автори проєкту прагнуть зафіксувати реакції митців на події війни зі структурованою хронологією, а також зробити візуальне джерело інформації про вторгнення для майбутніх науковців, які досліджуватимуть мистецтво і стан суспільства в цей період, коментує команда.

 

У травні ГО «Музей сучасного мистецтва», яка просуває ідею створення державного музею сучасного мистецтва, запустила власний проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA). Засновники називають UMCA музейною інституцією нового типу. Це не один музей, а мережа, що складається з автономних інституцій у регіонах, які взаємодіють на цифровій платформі.

Цифрова платформа музею надає доступ до впорядкованої бази творів українського мистецтва другої половини 20–21 століть із державних і приватних колекцій.