Засновники ГО «Українська фотографія», який відібрали представляти Україну на Венеційської бієнале цьогоріч, розіслали електронні листи ЗМІ про те, що Мінкульт не допомагає в підготовці до виставки.

«На 5 грудня 2023 року команда ГО «Українська фотографія» не має інформації про підтримку проєкту Українського павільйону від Міністерства культури та інформаційної політики», – пишуть у повідомленні, яке розіслали куратори проєкту Вікторія Бавикіна й Максим Горбацький.

Наразі усі роботи над проєктом здійснюються за рахунок приватної підтримки друзів та партнерів проєкту. За чотири місяці роботи команді не вдалося отримати від Міністерства культури інформації щодо запланованого бюджету проєкту. 

«З моменту оголошення результатів конкурсу ми мали лише одну зустріч з комісаром проєкту Тарасом Шевченком. На жаль, ані комісар, ані інші працівники Міністерства не відповідають на запитання щодо проєкту. Окремі фрагменти інформації щодо планів Міністерства культури у зв’язку з Павільйоном ми отримуємо через неофіційні канали», – повідомляють Вікторія Бавикіна й Максим Горбацький.

У Мінкульті опублікували заяву Комісара українського павільйону Венеціанської бієнале Тараса Шевченка. В повідомленні зазначається, що МКІП уклало домовленість з офісом Венеційської бієнале про надання приміщення для українського мистецького проєкту безкоштовно та направило кураторам правила користування приміщенням.

Бюджетні кошти на участь у бієнале виділять з Державного бюджету на 2024 рік, але лише після того, як МКІП затвердить план роботи на той рік. У Мінкульті також надали поради із залучення додаткових коштів.

Це груповий проєкт, що представить роботи Каті Бучацької, Лії Достлєвої та Андрія Достлєва, Андрія Ревковського та Даніїла Рачинського у архітектурному просторі, розробленому Олександром Бурлакою. Дизайн проєкту розробляє Міша Букша.


  

 

Цьогорічна Венеційська бієнале пройде під загальною темою «Іноземці скрізь». У червні 2023 року експертна комісія на чолі з Міністерством культури на конкурсі обрала для презентації у Венеції кураторський проєкт «Плетіння сіток» Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького.