Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» назвав переможців щорічного конкурсу «Найкращий книжковий дизайн».

Гран-прі отримали Володимир і Марія Гавриш за дизайн книги Курта Воннеґута «Сирени Титана» (видавництво «Вавилонська бібліотека»). Вони також перемогли в номінації «Текстова книга».

У номінації «Утилітарна книга» відзначили «Російський колоніалізм» Максима Еріставі (IST Publishing). Ілюстрації для неї створили Сергій Майдуков (який також займався арт-дирекцією), Аліса Гоц, Нікіта Кравцов, Наталія Козеко, Данило Штангєєв, Наташа Стешенко, Ave Libertatemaveamor.

Категорію дитячої книги цього року розширили як «Візуальний сторітелінг».  Це дозволяє включати в неї будь-які жанри видань, де, як і в дитячих книжках, історію розповідають за допомогою візуальних засобів.

У цій категорії здобула перемогу книга «Блекаут. Хроніки нашого життя під час війни росії проти України» (Yakaboo publising). Художнім оформленням займалася студія «Сері/граф».

У номінації «Експеримент» перемогла Єлизавета Берестова з самвидавом When War Is Coming Home.

Також категорію «Візуальна книга» переформатували на «Мистецьку книгу», бо там, як і в попередні роки, домінують видання про мистецтво, альбоми, фотокниги й каталоги. Відзнаку отримала книга Мирослави Мудрак «Nikifor/Никифор» (видавництво «Родовід» й Український музей у Нью-Йорку).

Фіналістів конкурсу, а також видання, які отримали спецвідзнаки, можна подивитися за посиланням.

Фіналісти й переможці конкурсу представлять український книжковий дизайн у міжнародному змаганні «Найкрасивіші книги світу», яке організовує німецький фонд Buchkunst. Також книжки-переможці показують на міжнародних книжкових ярмарках у Лейпцигу і Франкфурті. 


  

Конкурс «Найкращий книжковий дизайн» започаткували 2016 року міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у співпраці з Goethe-Institut в Україні за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку й фонду Buchkunst. У 2023 році конкурс проводять уже ввосьме. Ось книги з найкращим дизайном у 2022 році за версією «Книжкового Арсеналу».