Старовинну хату бойків на Львівщині евакуювали до музею заповідника «Тустань».

Бойківська оселя розміром майже 16 метрів. У ній збереглися сіни, дві кімнати й окрема комора. Її житлову частину із господарською зʼєднує галерея, що проходить вздовж всього будинку. Вхід у галерею оздоблений різьбленим декором, по всій території вирізані рослинні й геометричні орнаменти, розети та хрести. Галерея в будинку є особливістю, що притаманна цим регіонам. У ній виявили декоративне різьблення, сховане під тиньком, а також записки й речі її перших власників.

Будинок виявили директор заповідника «Тустань», архітектор Андрій Котлярчук і краєзнавець Ігор Чудійович під час експедиції в гірському селі Плавʼя Стрийського району. Будинок перебуває в хорошому стані, але почав руйнуватись і потребував евакуації, тому архітектурну памʼятку відреставрували й перевезли до музею.

Будинок викупили у його власників у липні, перевозили двома вантажівками й збирали майже три місяці. Частина елементів була пошкоджена, тож замінили  бруси й дошки, що прогнили. Збереження памʼятки профінансувала організація реагування на надзвичайні ситуації у сфері культури з Нідерландів.

Бойківську хату збудував селянин Данило Мадиняк у 1926 році для своєї сімʼї. Сімʼя була заможна, оскільки дах будиноку накрили не соломою, а черепицею, яка врятувала його від руйнування, кажуть у заповіднику.

Будинок можна подивитись у музеї-заповіднику «Тустань».