У відреставрованому палаці 18 століття планують створити обласний центр соціальної реабілітації дітей.

У селищі Журавно Львівської обладнають Центр соціальної реабілітації й психологічної допомоги Hope for Kids. Палац 18 століття на Львівщині реставруватимуть благодійна організація БФ Hope UA, Львівська ОВА і Львівська обласна рада.

Палац Скшинських-Чорторийських знаходиться в частково аварійному стані. Його реставрація коштуватиме три мільйони доларів. Там планують облаштувати укриття, їдальню, зони відпочинку, актові зали, а також навчальні й терапевтичні кабінети, розповідає Анна Ткачик з БФ Hope UA.

До ремонту й подальшого фінансування планують залучати благодійників із Нідерландів спільно з партнерами Health Net TPO. Роботи планують почати навесні 2024 року, розповіла на пресконференції Анна Ткачик.

Передусім допомога буде надаватися дітям, які пережили окупацію, стали свідками або жертвами насильства, втратили членів сім’ї або домівки, а також для дітей, які не можуть отримати кваліфіковану допомогу самостійно, розповіли на пресконференції у Hope UA.

Hope UA уже більше як пів року організовує програму психологічної стабілізації й реабілітації дітям. Її успішно пройшли вже понад 120 дітей.

Палац Скшинських-Чорторийських збудували наприкінці XVIII століття за проєктом Адама Жебровського. На його території розташований  ландшафтний парк. Після пожежі в 1904 році палац більше не відбудовувався. Його тодішній власник Журавно Антоній Скшинський збудував поруч новий палац. У 1930-х роках його реставрували й розширили останні власники – подружжя Гелени Скшинської і Казимира Чорторийського. У палаці збереглися залишки різьблення й ліпнини львівського майстра Пьотра Віталіса Гарасимовича.

   

На Львівщині також відновлять палац Жевуських-Лянцкоронських, який у 2017 році прокуратура повернула в державну власність.

Фото вікіпедія