Український фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка номінували на премію Європейської кіноакадемії (European Film Awards) у категорії «Відкриття року – приз FIPRESCI».

«Бути номінантом на EFA стало приємною несподіванкою для мене. Кажуть, що це дуже важливо. Тож я вдячний своїй команді за виконану роботу», – коментує Сотниченко.

Раніше номінацію Європейської кіноакадемії в цій категорії отримали «Племʼя» Мирослава Слабошпицького, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука й копродукційна «Цензорка» Петера Керекеса. Переможців премії оголосять 9 грудня 2023 року на 36-й церемонії вручення в Берліні.

Трейлер фільму «Ля Палісіада»

За синопсисом «Ля Палісіади», детектив міліції й судовий психіатр розслідують убивство колеги в Україні 90-х, за пʼять місяців до мораторію на смертну кару. «Їхня робота ускладнюється несподіваним любовним трикутником, бурхливими змінами в країні й загальною непевністю майбутнього», – ідеться в описі.

«Ля Палісіада» вийде в український прокат 11 січня 2024 року. Дистрибʼютором картини виступила компанія Film.ua Distribution.

  

Світова премʼєра «Ля Палісіади» Філіпа Сотниченка відбулася здебільшого конкурсі 52-го Роттердамського кінофестивалю. Пізніше стрічка перемогла на Вільнюському кінофестивалі й польського Ukraina Festiwal Filmowy, а також стала лауереатом премії кінокритиків «Кіноколо».

Режисер Філіп Сотниченко отримав «серце Сараєво» за найкращу режисерську роботу на Міжнародному кінофестивалі в Сараєво, а на Ukraina Festiwal Filmowy у Варшаві відзначили операторську роботу Володимира Усика.