На фінансування Держкіно й Українського інституту книги виділять уп’ятеро більше коштів із держбюджету у 2024 році, згідно з проєктом бюджету, який уряд передав на розгляд Верховній Раді.

Загалом на культуру заклали 10,7 мільярда гривень, що на 2,3 мільярда більше, ніж у 2023 році.

Кабмін пропонує Верховній Раді збільшили видатки на Держкіно (до 618,3 мільйона гривень). Раніше премʼєр-міністр зазначав, що на виробництво патріотичних фільмів і серіалів заклали 511 мільйонів гривень.

Також на Український інститут книги виділили впʼятеро більше коштів (до 466 мільйони). Зокрема 30 мільйонів, виділені на книговидання, хочуть спрямувати на видання книжок із «наративами національно-патріотичного виховання», які забезпечували б потреби бібліотек та інституцій і «надавали б інформацію щодо класиків української літератури», розповів в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв у ефірі «Радіо Культура». Також кошти спрямують на видання перекладів українською мовою.

Крім того, у бюджеті виділили кошти, щоб запустити сертифікати на книжки для дітей (376 мільйонів гривень). Їх видаватимуть у 18 років, ймовірно, у «Дії», каже Карандєєв.

   

У вересні уряд схвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету в 1 трильйон 560 мільярдів гривень і видатками загального фонду в 3 трильйони 108 мільярдів гривень. На оборону й безпеку країни спрямують більше половини всіх ресурсів бюджету – 1 трильйон 685 мільярдів гривень.

   

Редакція The Village Україна запитувала в продюсера Володимира Яценка, чи потрібно під час війни витрачати бюджетні кошти на культуру і що робити з підтримкою українського кіно.