У Стрийському парку у Львові 18 серпня відкриють скульптурний маршрут у рамках тижня скульпури, повідомляє Львівська міська рада.

Там показуватимуть вісім скульптур українських і закордонних митців. Усі скульптури виготовили з сірого граніту, добутого в українських кар’єрах. Рослинність і ґрунти парку не постраждають завдяки використанню спеціальних простих конструкцій фундаментів – проєкт маршруту схвалили в управлінні екології Львова.

За словами одного з організаторів, засновника YA Gallery Павла Гудімова, мета проєкту – показати скульптури не на закритих виставках, а у відкритому доступі. Він каже, що художники не отримували вказівок щодо тематики, а «особлива увага» прикута до скульптури Василя Корчового, який виступає проти бодішеймінгу.

 

Фото: Павло Гудімов

«Зараз є особлива історія з директоркою музею Голодомору Лесею Гасиджак. Це жахливо. Оця скульптура направлена на те, щоб люди нарешті зрозуміли, що краса тілесна є у всіх проявах. Суспільство мусить зрозуміти, що час відходити від канонів краси. В Стрийському парку у 1966 році встановили скульптуру Ярослава Мотики оголеної жіночої статури у ставку. Тоді була та сама хвиля. Скульптору скаржилися, як у парку гулятимуть діти біля голого тіла. Був інший час, але скульптура там є досі», – коментує Гудімов виданню «Твоє місто».

Скульптурний маршрут можна буде оглянути до листопада 2024 року. За його реалізацію відповідає також мистецьке об’єднання «Червоне Чорне», яке організовує Канівський скульптурний симпозіум.

   

Наприкінці липня юрист Клим Братківський написав у Facebook, що Леся Гасиджак нібито не може очолювати музей Голодомору через її зовнішність. Натомість він запропонував поставити директором установи військового, який має досвід полону в російських окупантів. У відповідь Гасиджак заявила, що подасть позов до суду через цькування.