Після майже 10 років судового процесу археологічний музей Алларда Пірсона в Нідерландах остаточно зобов'язали передати Україні колекцію «скіфського золота», на яку також претендували в окупованому Криму, повідомляє Міністерство культури.

Верховний суд Нідерландів відмовився задовольнити касаційну скаргу представників кримських музеїв, подану в січні 2022 року, і залишив у силі рішення, яке зобовʼязує повернути експонати Національному музею історії України.

Колекцію із 565 музейних експонатів привезли на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Амстердам із чотирьох кримських музеїв ще до окупації півострова Росією. Орієнтовна вартість експонатів становить десять мільйонів євро, відзначають у Мінкульті.

Над поверненням експонатів в Україну з 2014 року працювали Мінкульт, Мінʼюст, МЗС, а також адвокати з Нідерландів й України.

«Це рішення історичне. І дає нам більше впевненості в тому, що згодом ми повернемо те, що в нас вкрали росіяни», – прокоментував міністр культури Олександр Ткаченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще у 2016 році окружний суд Амстердама постановив, що колекцію мають повернути саме Україні, а не в окупований Росією Крим. Рішення ухвалили на основі конвенції ЮНЕСКО, відповідно до якої художні цінності мають повернути суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції. Представники кримський музеїв тоді звернулися до Апеляційного суду, який зрештою підтвердив рішення окружного. Після цього справу розглядали у Верховному суді в Гаазі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі