Перший в Україні квір-кінофестиваль «Сонячний зайчик» проведуть з 22 по 28 червня – у «Жовтні» й Kino42, повідомляють організатори.

У рамках фестивалю запланований конкурс ігрових повнометражних фільмів і дві позаконкурсні програми. Показуватимуть, зокрема, українську ретроспективу й збірку про ЛГБТК-військових. Загалом представлять більше 60 фільмів.

У програмі повнометражних стрічок представлять 11 стрічок. Серед них – «Чи ж порівнять тебе з літнім днем?» Мохаммада Шавкі Хасана, «Така невимушена» Крістофера Зандлера, «Згідно з протоколами» Фабіу Леала.

Позаконкурсна програма New Colors включатиме 9 стрічок дебютантів, зокрема «Три ночі на тиждень Флорана Ґуелу, який показали на «Тижні критики» Венеційського кінофестивалю; переможець премії Teddy Берлінського міжнародного кінофестивалю, нігерійська стрічка «Всі кольори на світі – між чорним і білим» Бабатунде Апалово; переможець Compass-Perspektive-Award на Берлінале – «Кістки та імена» Фабіана Штумма. Програму документальних фільмів ще доповнюватимуть.

Крім того, команда кінофестивалю представила айдентику, яку розробила діджитал-агенція Hexagon. За допомогою бренд-кампанії хочуть підкреслити зменшення дистанції до ЛГБТ-спільноти в соціумі, вона – про видимість і рівність, кажуть організатори.

Автори айдентики використали спрощений знак із маскотом авторства Анатолія Бєлова, який був символом програми Sunny Bunny на «Молодості» протягом десяти років. Утім, додали маскоту пару, бо «фестиваль зароджувався на фоні відстоювання закону про цивільні партнерства». Водночас підкреслюють, що пара для сонячного зайчика – це не про бінарність, а про «вихід із тіні».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Sunny Bunny («Сонячний зайчик») – позаконкурсна програма кінофестивалю «Молодість», заснована у 2001 році. Нагороду вручають найкращим фільмам, що зачіпають проблеми сексуальних меншин. 

Наприкінці січня стало відомо, що перший в Україні квір-кінофестиваль відбудеться в червні. Натхненний відзнакою Берлінале Teddy AwardSunny Bunny представлятиме квір-спільноту в її різноманітті, зокрема квір-людей, які служать в армії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі