Міжнародну Букерівську премію отримали болгарський письменник Георгі Господинов за роман «Часосховище» (Time Shelter) і перекладачка цього роману Анджела Родель.

У своїй книзі Господинов описує «клініку минулого», що обіцяє лікування для хворих на хворобу Альцгеймера й переносить пацієнтів у часі. Поступово ця клініка перетворюється на «притулок часу», куди люди намагаються втекти від сучасного життя, ідеться в описі до книжки.

Журі описало роман як сповнений іронії й меланхолії, такий, що знайшов баланс між колективним й індивідуальним. За словами журі, письменнику вдалося розібратися, що відбувається з людьми, коли їхні спогади зникають, і водночас написати «чудову книгу про Європу як континент, який потребує майбутнього» й «запропонувати погляд на долю країн, як-от Болгарія, які опинилися в центрі ідеологічного конфлікту між Заходом і комуністичним світом».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Часосховище» це третій роман болгарського письменника Георгі Господинова. La Repubblica називає письменника «Прустом зі Сходу». Він також є автором першого графічного роману в Болгарії «Вічна муха», а його новелу «Сліпа Вайша» екранізували як корометражку, яку згодом номінували на «Оскар» (2017 рік).


Міжнародну Букерівську премію, на відміну від Букерівської премії, вручають за художні літературні твори, перекладені англійською мовою (до 2015 році її також міг отримати англомовний письменник). Ця премія заснована у 2005 році (Букерівська премія – у 1969 році), з 2016 року її вручають щорічно (до цього – раз на два роки). Нагорода становить 50 фунтів стерлінгів, які розподіляють порівну між письменником і перекладачем. У 2022 році Міжнародну Букерівську премію отримав індійський письменник Гітанджалі Шрі за роман «Піщана гробниця» в перекладі Дейзі Роквелл.

Ось шортліст Міжнародної Букерівської премії 2023 року. До лонгліста премії ввійшла книга українського письменника й президента Українського ПЕН Андрія Куркова «Львівська гастроль Джиммі Хендрікса» ("Jimi Hendrix Live in Lviv") у перекладі Рубена Вуллі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі