Громадська організація «Музей сучасного мистецтва», яка просуває ідею створення державного музею сучасного мистецтва, запустила власний проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA).

Засновники називають UMCA музейною інституцією нового типу. Це не один музей, а мережа, що складається з автономних інституцій у регіонах, які взаємодіють через цифрову платформу.

Музей не має стін, але має власну колекцію і працюватиме на різних майданчиках як резидент або співорганізатор мистецьких подій, розповідають засновники.

Цифрова платформа музею надає доступ до впорядкованої бази творів українського мистецтва другої половини 20–21 століть із державних та приватних колекцій.

Колекція музею включатиме твори мистецтва різних напрямів і жанрів, як-от архітектура, урбаністика, кіно, сценічне мистецтво, предметний та fashion-дизайн. Наразі колекція налічує 116 робіт, створених після 24 лютого 2022 року. Громадська організація придбала їх на кошти міжнародних донорів.

Музей збиратиме роботи, створені з 1954 року, коли Україна отримала кордони, в яких стала суверенною державою у 1991 році, відзначає команда.

ГО «Музей сучасного мистецтва» опікуватиметься розвитком музейної мережі, її мистецького зібрання та цифрової платформи до того моменту, коли в Україні створять державний музей сучасного мистецтва. Після цього активи UMCA передадуть до музейного фонду України.

Першим проєктом новоствореного музею стане виставка мистецтва воєнного стану «Ти як?», що проходитиме з 1 по 25 червня в «Українському домі». Експозиція включатиме понад 400 робіт, створених 100 українськими митцями після початку повномасштабної війни РФ проти України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Громадську організацію «Музей сучасного мистецтва» створили у 2020 році, щоб розвивати систему сучасного мистецтва в Україні. У лютому-березні 2022 року ГО започаткувала кураторський проєкт «Мистецтво воєнного стану. Архів», щоб документувати мистецтво, створене після початку повномасштабної війни, та виступила співзасновницею мистецького фонду Ukrainian Emergency Art Fund, що за рік залучив майже 16 мільйонів гривень для допомоги українським митцям і проєктам із розвитку української культури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі