Об’єднання українських продюсерів (ОУП) і Space Production представили документальний фільм «Блекаут. Різдво» про роботу енергетиків під час російських атак.

«Стрічка досліджує, як величезна енергетична система потерпала від «поранень», підтримувала своє життя, відновлювалася», – розповідає команда.

Знімальна група отримала ексклюзивний доступ до низки об’єктів інфраструктури й потрапила в місця, у які до цього потрапляли російські ракети, кажуть автори фільму.

Загалом у фільмі розказано 12 історій. Їх об’єднує сюжетна лінія головного диспетчера НЕК «Укренерго» Віталія Зайченка. «Він був у центрі управління енергосистемою під час кожної атаки, щоразу, коли російська ракета влучала в українську електростанцію або підстанцію. І робив усе можливе, щоб світло знову вмикалося», – відзначає команда.

Стрічка зібрала історії з п’яти міст: Одеси, Львова, Павлограда, Харкова й Києва. Головні герої фільму – українські енергетики: інженери, електрики, ремонтні бригади, кол-центри, рятувальники.

Серед інших героїв – фотограф Сергій, який шукає світло в темному Києві; військова й мама пʼятьох дітей Олена; хірург Андрій, що має виконувати свою роботу незалежно від відключень електроенергії; а також швейцарський світловий митець Гері Хофштеттер, який втілював в Україні акцію Christmas Light for Hope.

Фільм спродюсували Володимир Бородянський, Дарія Легоні-Фіалко й Катерина Ласкарі. Авторка сценарію й креативна продюсерка стрічки – Тала Пристаєцька, режисером-постановником виступив Олексій Єсаков, оператором-постановником – Артем Васильєв.

Подивитися стрічку можна за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад 1200 ракет і дронів росіяни випустили по енергообʼєктах України під час опалювального восени та взимку 2022–2023 років. 250 із цих ракет і дронів влучили в енергообʼєкти, для відновлення знадобиться понад один мільярд доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі