Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився від премії миру імені Ремарка, бо її хотіли вручити й російській письменниці Людмилі Уліцькій.

Журі запланувало премію як «знак надії» , бо «логіка війни не повинна мати останнього слова й заглушати мову літератури й мистецтва».

Російській письменниці хочуть вручити головну премію – премію миру в розмірі 25 тисяч євро, а українському художнику – спеціальну премію. Нагородження запланували на різні дати (Уліцька отримає премію 22 червня, коли виповниться 125 років від Дня народження Еріх Марії Ремарка).

Скриншот. Людмила Уліцька

Натомість Майдуков відзначив, що для нього честь бути нагородженим, але він не зможе приїхати, тому, що зараз складно виїхати з України на культурні заходи й з особистих причин.

Сергій Майдуков. Фото: Сергій Сараханов

«Дбаючи про свою психіку, я уникаю зараз важких почуттів. Російської присутності в моєму житті поки що достатньо, тому я б просто приїхав в інший день, не на церемонію», – заявив Майдуков.

Пізніше ілюстратор узагалі відмовився приїздити. Гроші від премію хоче покласти на монобанку, де збирає на автівку для ЗСУ, зазначив Майдуков у коментарі виданню «Читомо».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Сергій Майдуков як волонтер побував у звільнених Ірпені, Бучі, інших деокупованих містах і занотував побачене в своїх ілюстраціях. Їх друкували The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal, The Guardian, Financial Times.


Людмила Уліцька з березня 2022 року живе в Берліні й виступає проти повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Її книги заборонені в Росії з лютого 2023 року. Письменниці 80 років.


Місто Оснабрюк у Німеччині, де народився Еріх Марія Ремарк, присуджує премію миру що два роки, починаючи з 1991 року. Цьогоріч нагороду вручатимуть ушістнадцятеро. У 2005 році спецвідзнаку отримав український письменник Юрій Андрухович.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі