«Суспільне» випустили фільм «Капелани: Віра на війні» про трьох капеланів різного віросповідання й етнічного походження, які 26 лютого 2022 року вирушили з рятувальною місією на судні «Сапфір» до острова Зміїний, щоб забрати тіла нібито загиблих українських прикордонників, та потрапили до російського полону.

Це історія Василя Вирозуба, Оленіда Болгарова й Олександра Чокова. Їм дали номери замість імен, тримали у карцері, морили голодом і цькували собаками. Василь Вирозуб пробув у полоні 70 днів, а два інших капелана – 43 дні.

У стрічці вони розповідають про досвід переживання полону, а також про свою роль у зміні законодавства про військове капеланство в Україні.

Фільм також показуватимуть 26 березня о 13:30 на телеканалі «Суспільне Культура».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Військовий капелан – це представник духовенства, який в армії має закривати релігійні потреби бійців: відповідати на їхні запитання до Бога та налаштовувати на бій. Капелан офіційно прирівнюється до заступника командира полку або батальйону, він має персонального помічника, особистого озброєного ад’ютанта та відповідає за моральний стан бійців і їхніх сімей, а також відспівує загиблих та освячує зброю.

Зараз у ЗСУ більшу частину капеланів становлять священники ПЦУ, які підпорядковані Синодальному управлінню військового духовенства, також є капелани з УГКЦ, Перший український батальйон військових капеланів від протестантських пасторів та імами – капелани-мусульмани.


Ми поговорили з капеланом отцем Ігорем Коваликом про його службу, стосунки з людьми інших конфесій, можливість душпастирства ворога та ставлення церкви до вбивства під час війни, а також із муфтієм Криму Айдером Рустемовим про виклики для українських мусульман в умовах війни, спілкування з полоненими та примусово мобілізованими кримськими татарами.


Також у березні ГУР випустили документальний фільм, присвячений деокупації острова Зміїний. Ключовим для звільнення острова стало затоплення 13 квітня 2022 року флагмана Чорноморського флоту ВМС РФ крейсера «Москва». У фільмі вперше показали кадри битви за Зміїний і випробування протикорабельних ракет «Нептун», які затопили російський корабель. Ця стрічка – частина трилогії ГУР. Два інші фільми розповідають про «Азовсталь» і контранаступ у Харкові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі