Кіновидання IndieWire склало рейтинг найкращих анімаційних серіалів усіх часів.

Топ-10 серіалів усіх часів

 «Кінь БоДжек» (BoJack Horseman), 2014 – 2020

Це серіальна екзистенційна драма про розчарованого коня, який хоче врятувати свою карєру та своє життя. Укладачі рейтингу припускають, що, можливо, цей анімаційний серіал не варто порівнювати із дитячими шоу, але відзначають, що «Кінь БоДжек» має винахідливу анімацію і змушує плакати й сміятися в «безпрецедентних кількостях».

 «Сімпсони» (The Simpsons), із 1989 року й дотепер

«Без «Сімпсонів» більшість серіалів у списку навіть не існували б», – переконані укладачі рейтингу. Автори мультсеріалу створили найбільшу кількість епізодів у історії в прайм-тайм і досягли вже 30-го сезону. До того, ж мешканці Спрінгфілда скоро перейдуть у власність Disney (зараз цим займаються Fox).

 «Арчер» (Archer), з 2009 року й дотепер

Це «набагато більше», ніж комедія про невдачі спецслужб, кажуть в IndieWire. Герої анімаційного серіалу проходять крізь різні реальності, як-от нуар Лос-Анджелеса 1940-х років.

 «Дар’я» (Daria), 1997 – 2002

Життя головної героїні не полегшують друзі, вчителі і родина, які люблять її, але не розуміють. Даря має тверді принципи і «гострий, як бритва, розум». Укладачі рейтингу описують мультсеріал «як портрет підліткової туги».

 «Бетмен: мультсеріал» (Batman: The Animated Series), 1992 – 1995

Це саме той мультсеріал, який «породив покоління подібних історій», від «Супермена» до «Ліги справедливості», кажуть у Indiewire. Відзначають «незмінну глибину епізодів і значущі півгодинні арки, які досі резонують дітям і дорослим».

 «Всесвіт Стівена» (Stiven Universe), 2013 – 2020

Стівен живе із гуманоїдами-прибульцями й вчиться використовувати в пригодах власні сили. Це історія дорослішання від Ребекки Шугар і перший мультсеріал, створений винятково жінкою, яка пізніше зізналася в своїй небінарності. Його називають «одним із найбільш інклюзивних у історії» за дружність до ЛГБТК і «бодіпозитивні теми».

 «Космічний привид від узбережжя до узбережжя» (Space Ghost Coast to Coast), 1994 – 2008

Це серіал, який «задав тон» для Adult Swim: імпровізовані інтерв’ю із зірками інтегрували в шоу, перетворивши епізоди на «веселу суміш незграбних пауз і крінжової комедії». Пародія на супергероя 60-х років Космічного привида.

 «Бургери Боба» (Bob’s Burgers), 2011 – дотепер

Родина Белчерів – власники закусочної, «відверті й ексцентричні». Вони каламбурять і «зберігають дух сімейної єдності» й тоді, коли на шляху їхнього сімейного бізнесу з’являються перепони.

 «Великий рот» (Big Mouth), із 2017 й дотепер

Це анімація, яка показує підлітків у найбільш вразливий час і «вражає своєю чесністю». Тут будуть роздуми про різницю світоглядів поколінь, гострі спостереження за родиною і «справжність під виглядом монстрів».

 «Аніманіяки» (Animaniacs), 1993 – 1998

Його описують як «лукаве мультиплікаційне варєте з короткими сценками за участю абсолютно оригінальних і творчих персонажів». Це другий анімаційний серіал, створений компанією Стівена Спілберга Amblin Entertainment спільно з Warner Bros. Animation.

Загалом до рейтингу увійшли 70 серіалів. Повний список можна переглянути за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Серіал «Кінь Боджек» також увійшов до топ-10 серіалів десятиліття за версією Metacritic. 


Ось рейтинг найкращих фільмів усіх часів британського кіножурналу Sight and Sound. Уперше за 70 років рейтинг найкращих фільмів очолив фільм режисерки. Це стрічка «Жанна Дільман, набережна Комерції, 23, Брюссель 1080» (Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles), яку написала й зняла бельгійка Шанталь Акерман.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі