Музей Метрополітен у Нью-Йорку має у своїй колекції понад 1000 об’єктів, що пов’язані з людьми, яких підозрюють у незаконній торгівлі старожитностями, ідеться у звіті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), пише CNN.

Щонайменше 1109 експонатів у колекції Метрополітен-музею раніше належали особам, яких звинувачували або засудили за злочини, як-от грабіж і торгівля людьми, з'ясували ICIJ разом із організацією Finance Uncovered.

Інформація про те, як старожитності залишили країни їхнього походження, доступна щодо менш як половини цих експонатів.

Фото: вікіпедія

Серед старожитностей із Непалу і Кашміру (територій, які особливо сильно постраждали від грабунку), лише три мають задокументовану історію походження від моменту вивезення з місць, де вони були створені.

За даними ICIJ, багато предметів у колекції Метрополітен-музею також пов’язані з особами, що були причетні до розкрадання чи торгівлі старожитностями. Так, у музеї представлені майже два десятки експонатів, що колись належали американському торговцю старожитностями Роберту Е. Гехту, звинуваченого у контрабанді в Італії у 1959 і 1961 роках.

Ще 85 експонатів у колекції музею пов’язані з Субхашем Капуром, якого у 2022-му засудили до 10 років ув’язнення за торгівлю людьми в Індії.

У музеї Метрополітен упродовж кількох останніх років було кілька резонансних конфіскацій, відзначає CNN.  За даними ICIJ, у 2022-му з колекції музею вилучили щонайменше 29 предметів, як-от єгипетську бронзу, грецькі скульптури, а також стародавні шоломи та статуї з інших країн.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку – четвертий за відвідуваністю та четвертий за площею музей у світі. Фонд музею становить більш як два мільйони експонатів з усього світу, які охоплюють 5000-річну історію культури людства.


У лютому 2023-го музей визнав Айвазовського, Рєпіна та Куїнджі українськими художниками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі