Кого українці найчастіше шукають у реєстрі державних зрадників, розповіли в рухові «Чесно» за результатами першого року роботи реєстру.

За цей час реєстр держрадників відвідали більше 1,6 мільйона людей. Найбільш популярною категорією для пошуку виявилися зірки (також доступний пошук серед медівників, суддів і юристів, священників, правоохоронців, політиків).

Візуалізація: «Чесно»

 Найчастіше шукали ексчемпіона світу з боксу Василя Ломаченка, який закликав до відновлення дружніх стосунків із Росією. Зокрема, наприкінці 2022 року він виклав на своїй сторінці в Instagram звернення митрополита УПЦ МП Лонгіна, у якому той звинувачував Україну в тому, що вона «розпочала війну проти бога, церкви господньої й українського народу».

 На другому місці за кількістю пошукових запитів – футболіст Анатолій Тимощук. Він називає російсько-українську війну «спецоперацією» й каже, що не бачить різниці між українськими і російськими народами. Тимощук на початку 2023 року намагався оскаржити рішення УАФ про довічне відсторонення його від українського футболу, але апеляційний комітет УАФ відхилив скаргу ексфутболіста.

 Співачка Ані Лорак посідає третє місце в рейтингу держрадників серед зірок. Наприкінці 2022 року Лорак потрапила до санкційного списку РНБО серед публічних осіб, які прямо чи опосередковано підтримали військову агресію Росії проти України. Співачка не назвала Росію агресором і не сказала, що в Україні триває повномасштабна війна, не переривала свої зв’язки з російським шоу-бізнесом і планувала виступи в анексованому Криму.

 На четвертому місці – колишня керівниця театру на Херсонщині Тетяна Калиновська. Вона співпрацювала з окупантами, поширювала пропаганду, а в березні 2022 року «обійняла посаду» першої заступниці голови Скадовської районної адміністрації в окупаційних органах влади. У серпні 2022 року Калиновській оголосили про підозру в колабораційній діяльності.

 Музикант Ілля Сметанін опинився на п’ятому місці, якого зараз утримують під вартою. Він наводив російські ракети на інфраструктуру Волині, зокрема, корегував обстріл аеропорту, який повністю зруйнований. Сметаніна затримали в березні 2022 року й оголосили йому про підозру в державній зраді.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рух «Чесно» запустив реєстр держрадників у березні 2022 року, щоб ті, хто шкодить державному суверенітету чи державній безпеці, були притягнуті до відповідальності. Ось критерії, за якими особи можуть потрапити до реєстру держрадників. Крім пошуку за видом діяльності, там доступні фільтри «нові зрадники», «мертві зрадники», «живі зрадники».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі