У Чиказькому універститеті створили інструмент, що допомагає художникам захистити свої роботи, опубліковані в Інтернеті й боротися зі штучним інтелектом у мистецтві, пише видання Kotaku.

Йдеться про так звані платформи «штучного мистецтва», як виникли майже рік тому й створюють картини за допомогою технологій машинного навчання.

Інструмент для боротьби зі штучним інтелектом має назву Glaze і працює, додаючи другий, майже невидимий шар поверх картин. Цей шар не складається із шуму чи випадкових форм, а містить твір мистецтва з такою ж композицією, але у іншому стилі. Glaze «підказуватиме» користувачам потрібні зображення. Глядач не помітить додатковий шар, але цей шар здатний заплутати штучний інтелект, зазначає видання.

Наприклад, інструмент Stable Diffusion може навчитися створювати зображення в стилі певного художника лише тоді, коли побачить кілька фрагментів його оригінальних картин. Але якщо художник скористається Glaze й внесе дрібні зміни, то Stable Diffusion не зможе розпізнати художній стиль митця, а інтерпретуватиме його стиль як інший стиль у мистецтві.

Водночас команда Glaze визнає, що таке рішення – непостійне проти «мімікрії штучного інтелекту», бо ШІ швидко розвивається.

Завантажити інструмент можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2023 року троє художників подали судовий позов проти Stability AI і Midjourney, авторів арт-генераторів штучного інтелекту Stable Diffusion і Midjourney, а також платформи DeviantArt, яка створила арт-генератор штучного інтелекту DreamUp.

Генеративні художні моделі штучного інтелекту навчаються на мільярдах зображень, зібраних з Інтернету, зазвичай без відома чи згоди творців. Але чи порушують вони авторське право – це дискутивне питання. Наприклад, творці арт-генераторів кажуть, що таке навчання програмного забезпечення включено в доктрину добросовісного використання (юридичний принцип, відповідно до якого захищені авторським правом матеріали за певних умов можна використовувати без дозволу правовласника).

Тому в судових справах мають враховувати розташування організацій, що створили арт-генератори (США чи ЄС) і мета (прибуткова чи ні). Крім того, художні моделі штучного інтелекту зберігають не зображення, а скоріше математичне втілення цих зображень, а програмне забезпечення не об’єднує фрагменти у формі колажу, а створює зображення з нуля.


Раніше Microsoft запустила власний інструмент Microsoft Designer для перетворення тексту в зображення. Сервіс працює як частина пакету Office.

Також австралійський сервіс Canva запустив нову функцію, яка за допомогою штучного інтелекту генерує зображення з тексту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі