Комітет Національної премії імені Т. Г. Шевченка складає свої повноваження через прохання ввести нову номінацію «За внесок у перемогу», йдеться у спільній заяві. 

Що відбулося

Голова комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров висунув пропозицію провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу». Макаров написав, що таку ініціативу підтримав президент України під час зустрічі з діячами культури 9 березня. 

Відповідно, комітет разом із Мінкультом та Офісом президента мали розробити зміни до положення про премію «найближчим часом».

Критика

Рішення провести додатковий конкурс викликало шквал критики у суспільства і, за словами Юрія Макарова, «наштовхнулося на агресивне нерозуміння». Він написав, що мистецька спільнота сприйняла цей крок як виконання чийогось замовлення, зокрема й політичного.  

Через критику та незгодою із рішенням провести додатковий конкурс голова комітету Шевченківської премії Макаров подав у відставку.

Правила премії

Згідно з правилами Шевченківської премії, номінованими можуть бути твори, які оприлюднили протягом останніх п’яти років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Національної премії.

У 2023-му Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня (хоча переможців визначили ще 15 лютого), у день народження поета. 11 березня лише оголосили лауреатів. Це пояснили тим, що збираються провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу» для робіт, створених після початку повномасштабної війни. За словами організаторів премії, вони опинилися поза фокусом. Тоді ж оголосили прийняття заявок на нову номінацію. Переможців збиралися оголосити разом 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка.

Реакція комітету премії

«Окрім того, упродовж останніх років серед поданих на здобуття премії творів – чимало мистецьких творів воєнної тематики, і вони незмінно щороку присутні в «довгому» та «короткому» списку та серед лауреатів. Загалом, Національна премія імені Тараса Шевченка, починаючи з 2014 року, – це премія воєнного часу», – йдеться у заяві комітету.

Члени комітету не проти особливої відзнаки для творів, які створили після 24 лютого 2022 року, а лише вважають, що це не потрібно робити у пришвидшеному темпі. «У нинішніх обставинах, коли нас поставили перед наміром змінити правила положення Національної премії імені Тараса Шевченка, додати нові номінації та пришвидшити процедуру відбору, члени комітету не бачать можливості продовжувати роботу – і складають свої повноваження», – додали у комітеті премії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Шевченківська премія – найвища державна нагорода в Україні за внесок у розвиток культури й мистецтва, заснована 1961 року. Конкурс складається з трьох турів. У кожному з турів список номінантів скорочується, а переможців визначать у третьому турі. Нагородження проводять 9 березня, на день народження Тараса Шевченка.


До довгого списку премії 2023 року, який оголосили ще в листопаді 2022-го, увійшли 44 номінанти (як індивідуальні, так і команди). У січні 2023-го оприлюднили шортліст премії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі