У кінотеатрі «Жовтень» 11 березня презентують дослідження про Маріупольський драмтеатр із фільмом і лекцією про архітектуру пам’яті.

Центр просторових технологій у співпраці з лондонським Forensis досліджує історію театру, його трансформацію в укриття під час повномасштабної війни, російську атаку й руйнування памяті про неї. Команда зібрала тисячі фотографій, відео й публікацій у соціальних мережах і записала понад 100 годин розмов зі свідками. Спогади очевидців реконструювали в 3-D моделі, щоби перетворити дослідження у комеморативну практику.

На події засновник і директор Forensis і Forensic Architecture, професор просторових і візуальних культур Еял Вайзман (Ґолдсмітс, Лондон) прочитає лекцію про архітектуру пам’яті. Вона буде присвячена й підходу до розслідування воєнних злочинів і порушень прав людей.

Після цього засновник і директор Центру просторових технологій (CST) Максим Рохманійко розкаже про досвід дослідження атаки на Маріупольський драмтеатр. Першими результатами дослідження є динамічний вебархів і короткометражний фільм «Російський авіаудар по Маріупольському драмтеатру. Частина 1: Місто в театрі», який покажуть після лекцій. Після показу фільму обіцяють обговорення.

Презентація відбудеться о 16:30. Потрібно попередньо зареєструватися, бо кількість місць обмежена.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Forensic Architecture – це міждисциплінарна дослідницька група, що займається розслідуванням злочинів проти цивільних осіб, зокрема аналізуючи архітектуру й ландшафт і виходячи з ідеї, що архітектура також має памʼять.


Еял Вайзман обіймав посади в багатьох університетах по всьому світу, включаючи Принстонський університет, ETH Zurich й Академію образотворчих мистецтв у Відні.


Центр просторових технологій (CST) – київський міждисциплінарний дослідницький центр. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну CST зосередилися на аналізі воєнних злочинів і наслідків руйнування культурних й історичних памяток . Основним методом їхньої роботи є просторовий аналіз.


Окупанти скинули надпотужну бомбу на Драматичний театр у Маріуполі 16 березня 2022 року. Там ховалися від обстрілів близько тисячі містян, які втратили домівки, зокрема й діти. Скільки точно людей загинуло, невідомо. За даними агенції AP, кількість загиблих може сягати 600.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі