У найбільш касових фільмах стали менше презентувати жінок і представників різних рас, пише Indiewire спираючись на дослідження USC Annenberg й університету штату Сан-Дієго за 2022 рік.

Це показали обидва дослідження, які аналізували гендерну й расову репрезентацію в ста найбільш касових фільмах за 2022 рік. Серед режисерів – лише 10 жінок, серед них три чорношкірі.

На фото: американська режисерка Джина Марія Прінс-Байтвуд. Світлина: Wikimedia Commons

Водночас у 2019 році дослідники фіксували, що за рік найкасовіші фільми показали більше жінок і кольорових людей, ніж за десятиліття. У 2020 році 15% режисерів були жінками (це найвищий показник), а у 2021 році – 12,7%.

Згідно зі звітом Annenberg, лише 11 режисерів були азійцями, п’ятеро були мультирасовими, четверо мали темний колір шкіри, а троє – латиноамериканці. Дослідники також відзначають, що деякі великі студії не найняли за рік жодного небілого режисера.

В одному зі звітів також розглянули найбільш 250 найбільш касових фільмів року і з’ясували, що стрічки, де принаймні одна режисерка, частіше показують жінок у головних ролях, як порівнювати із фільмами чоловіків.

Крім того, у фільмах, які зняла жінки, сценаристи в 53% випадків також були жінками (у стрічках, які знімали чоловіки, цей показник становить 12%), як і монтажери (39% і 19% відповідно), оператори (19% і 4%), композитори (18% і 6%).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Уперше за 70 років рейтинг найкращих фільмів усіх часів британського кіножурналу Sight and Sound очолила стрічка режисерки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі