Фільм «Маріуполіс 2» литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса отримав премію Європейської кіноакадемії як найкраща документальна стрічка року.

«[Фільм] з величезною силою та чутливістю зображує життя, що триває серед бомбардувань, і розкриває образи, в яких поєднані трагедія й надія», – коментують організатори.

«Маріуполіс 2» – продовження стрічки «Маріуполіс» (2015), яке Кведаравічюс почав робити після початку повномасштабного вторгення. Під час зйомок режисера розстріляли російські військові. Роботу над фільмом завершили близькі та колеги Кведаравічюса.

«Трикутник смутку» та Інші переможці

Найкращим європейським фільмом у 2022-му назвали стрічку шведського режисера Рубена Естлунда «Трикутник смутку», яка раніше здобула дві «Пальмові гілки» Каннського кінофестивалю.

Фільм також отримав нагороди за найкращу режисуру (Рубен Естлунд), найкращого актора (Златко Бурич) та найкращий сценарій (Рубен Естлунд).

Номінантами на титул найкращого дебютного повнометражного фільму року були український фільм «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука та  фільм «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії. Нагороду в цій категорії зрештою отримала стрічка «Маленьке тіло» італійської режисерки Лаури Самані.

На церемонії European Film Awards в Рейк’явіку також вручили нагороду Co-Production Award від фонду Eurimages, яку в 2022-му присудили колективно усім українським кінопродюсерам.

Усіх переможців можна подивитися за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Премію Європейської кіноакадемії за найкращі роботи в кінематографі присуджують з 1988 року, її називають європейським аналогом «Оскару».

У березні Європейська кіноакадемія засудила російське вторгнення в Україну та виключила російські фільми з European Film Awards.

У 2020 році в лонгліст премії Європейської кіноакадемії потрапив український фільм «Атлантида» режисера Валентина Васяновича, а у 2019-му – український фільм «Додому» Нарімана Алієва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі