Фільм-лекцію про народні інструменти створив український гурт Onuka й благодійна організація Repair Together у межах проєкту «Зима близько», що збирає кошти на допомогу сім’ям, постраждалим від війни.

Ната Жижченко (фронвумен Onuka) записала відео, яке називає «глосарієм українських народних музичних інструментів». З фільму-лекції можна дізнатися про історію цимбал, бандури, бугая, трембіти, сопілки, окарини, свищика, варгана, тилинки, а також побачити, як музиканти гурту вплітають їхнє звучання в сучасну музику.

Знімання тривали на Чернігівщині в будинку, де минуло дитинство Нати Жижченко й жили чотири покоління її роду. Там також розташована майстерня дідуся співачки Олександра Шльончика. У березні 2022 року дім потрапив під російську окупацію.

«Я дуже переживала за цю зйомку, бо хотіла, щоб це було не соромно, достойно, цікаво, не замшіло й візуально естетично. Знімальна команда почула мене на 100%. Урешті вийшло все саме так, як я собі уявляла. Кінематографічно, з настроєм, легко й пізнавально для тих, хто тільки знайомиться з темою. Це не глибинний аналіз, а введення у світ українських інструментів для всіх, хто хоче дізнатися, як вони можуть звучати в сучасному ракурсі», – розповідає Ната Жижченко.

Подивитися фільм можна на Patreon за посиланням. Пізніше стрічка стане доступною на You-Tube-каналі Onuka.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Організація Repair Together допомагає відновлювати будинки, що постраждали під час бойових дій.


Дивіться, яку інсталяцію Repair Together і Kinburnlife зробили з київським закладом «Хармс» із цеглин і каміння, зібраних на місцях руйнувань у Київській і Чернігівській областях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі