Уперше в історії Метрополітен-опера замовить написання опери українському композитору, повідомляє Держмистецтв.

Метрополітен-опера проведе відбір серед українських композиторів і надасть переможцеві лібретиста (для створення вокальної партитури для фортепіано), а також фінансову підтримку. Зокрема, американський театр покриє витрати на проїзд і проживання творчої команди (композитор і лібретист) у Нью-Йорку й відвідування семінару протягом двох тижнів (у репетиторії Метрополітен-опери чи Лінкольн-центру).

Метрополітен-опера обіцяє консультувати українсьих композиторів протягом процесу написання твору, що може тривати один чи два роки. Коли партитура буде готова, проведуть майстер-клас зі співаками. Після цього в Метрополітен-опері вирішуватимуть, чи будуть оперу сценічно втілювати на сцені. Якщо так, композиторові запропонують фінансову угоду – він має завершити оркестрову партитуру.

Хто може подати заявку

Держмистецтв оголосили open call для українських композиторів для попереднього етапу відбору. Подати заявку можуть усі українські композитори, які працюють у різних стилях і напрямах. Заявки можна подавати індивідуально чи творчими групами (максимум два композитори).

Для цього необхідно заповнити форму; надіслати записи виконання й партитури вокальних та інструментальних творів (не більше пяти) і прикріпити до форми своє творче CV і мотиваційний лист, написані англійською мовою.

Заповнені заявки Дежмистецтв надасть Метрополітен-опері, щоби вона обрала композитора, якому замовлятиме твір.

Заявки можна подавати до 20 листопада. Це можна зробити за посиланням.

Генеральний менеджер Метрополітен-опери Пітер Гелб зазначив: «Ми раді допомогти привернути увагу до яскравої культурної творчості української композиторської спільноти, особливо зараз, коли Україна героїчно захищає свою культурну спадщину».

Проєкт будуть реалізовувати за ініціативи Мінкульту, Держмистецтв і першої леді Олени Зеленської.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Метрополітен-опера – провідний музичний театр у США і світі. Від початку повномасштабного вторгнення театр підтримує Україну, влаштовує благодійні концерти, приймає в себе українських виконавців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі