У Брюселі тестують відвідування музеїв як додатковий засіб проти тривожності, пише The Guardian.

Психіатри однієї з найбільших лікарень міста можуть пропонувати пацієнтам безкоштовне відвідування музеїв як додаткове лікування.

Пілотний проєкт буде тривати пів року. У ньому беруть участь п’ять музеїв, які підпорядковуються міській владі (це музеї історії міста, сучасного мистецтва, моди та мережива й інші).

За словами психіатра університетської лікарні Бругмана доктора Йохана Ньюелла, «будь-що може мати терапевтичну цінність, якщо це допомагає людям отримати хороші відчуття й налагодити зв’язок із собою».

Він додав, що відвідування музею може допомогти людям, які страждають від депресії, тривоги, розладів аутистичного спектру, психозу й біполярного розладу, але пацієнти вже мають перебувати в процесі одужання. Психіатр також зазначив, що люди похилого віку, діти й ті, хто одужує після черепно-мозкових травм, також зможуть отримати користь від відвідування музеїв.

Якщо пілотний проєкт буде успішним, то пацієнтам почнуть «призначати» відвідування інших музеїв, а також кінотеатрів.

Таким способом також хочуть посилити доступ до культури після карантину.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2018 році в Канаді лікарі також почали «призначати» відвідування Монреальського музею образотворчих мистецтв.

У 2019 році ВООЗ закликала до співпраці між сферами культури й охорони здоров’я та зробила висновок, що мистецтво може допомогти людям із психічними захворюваннями.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі