Історичний центр Одеси може стати Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

Україна виступила за прискорення внесення історичного центру Одеси до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Це дасть змогу краще захистити світову культурну спадщину. Об’єкт визнаний й охороняється українською державою. Він розташований лише за кілька десятків кілометрів від лінії фронту й уже зазнав артилерійського обстрілу, а 24 липня росіяни зруйнували частину великого скляного даху й вікон Одеського художнього музею 1899 року», – зазначив міністр культури Олександр Ткаченко.

У ЮНЕСКО відповіли, що мобілізували міжнародних експертів для надання технічної підтримки, щоб цю номінацію терміново розглянули держави-члени Комітету всесвітньої спадщини та включили історичний центр Одеси до Списку всесвітньої спадщини й до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Комітету всесвітньої спадщини також запропонують включити об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Києві та Львові до цього списку, що перебуває під загрозою.

ЮНЕСКО також допомагатиме зберігати культурну спадщину Одеси, повідомила гендиректорка організації Одре Азуле під час зустрічі з міністром культури України.

Ідеться про таку допомогу:

  • фінансування відновлення Одеського художнього музею й Одеського музею сучасного мистецтва, що постраждали через війну, зокрема для залучення додаткового персоналу, який займається охороною музейних колекцій;
  • підтримка оцифрування не менше ніж 1000 витворів мистецтва в Одесі, а також документальної колекції Державного архіву Одеси (нададуть відповідне обладнання);
  • постачання нового обладнання Одеській військові державній обласній адміністрації для захисту культурних об’єктів на місцях: захисні панелі, мішки з піском, вогнегасники, вогнетривкі тканини.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


До обʼєктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні вже входять Софійський собор, Києво-Печерська лавра й Церква спаса на Берестові в Києві, історичний центр Львова, Резиденція митрополитів у Чернівцях (університет), карпатські ліси, деревʼяні церкви в Карпатах, Херсонес, Геодезична дуга Струве.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі