Віталій Кличко запропонував створити фонтан перед Бессарабською площею, на місці пам’ятника Леніну, який повалили у 2013 році під час Євромайдану. Із такою пропозицією міський голова Києва звернувся до «фахівців», ішлося в ефірі телеканалу «Київ».

Місце, де стояв пам’ятник Леніну, на думку Кличка, має «негативну енергетику»: «Там прокляте місце <...> Я дав пропозицію людям, які мають фахову освіту, зробити там фонтан, красивий старовинний фонтан, щоб вода змила там негативну енергетику», – сказав міський голова.

На пропозицію Кличка відреагував транспортний аналітик та засновник об'єднання урбаністів KPI Urban Squad Олександр Рак. За його словами, фонтан перед Бессарабською площею має «сумнівну доречність» через нежвавий пішохідний трафік у цьому місці. 

«Вийти можна тільки через підземний перехід, тому до появи підземних переходів, очікую, що фонтан буде душем для бездомних», – прокоментував Рак.

Щодо «негативної енергетики», Олександр Рак спростував слова Кличка про те, що перед пам'ятником Леніна на цьому місці були монументи на честь російських царів та Григорія Распутіна. Водночас підтвердив, що під час Другої світової війни на місці, де у 1946-му встановили пам'ятник Леніну, була шибениця.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Пам’ятник Володимиру Леніну було повалено 8 грудня 2013 року під час Євромайдану. Постамент від монументу лишається на своєму місці. Його використовали для тимчасових мистецьких акцій. Наприклад, у травні 2017-го прикрасили розмарином та м'ятою, пізніше невідомі зруйнували арт-об'єкт.

У 2018 перед постаментом з'явилася скульпутра у формі гігантської руки синього кольору румунського скульптора Богдана Раци, яка символізувала дружбу та спілкування. 

У травні 2022-го на тому ж місці встановили тимчасову інсталяцію під назвою «Zaстрелись» скульптора Дмитра Іва, яка зображувала Володимира Путіна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі