Картину Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока», яку продали на благодійному аукціоні для ЗСУ за пів мільйона доларів, передали на відповідальне зберігання Національному художньому музею України в Києві.

Коли музей буде знову відчинений для відвідувачів, картину представлять у постійній експозиції.

«Хай полотно видатної художниці буде ще одним символом єдності українців у часи випробувань»,  пишуть у музеї.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Картину «Квіти виросли коло четвертого блока» 5 травня придбав українець, який проживає за кордоном. Благодійний аукціон влаштував фонд Сергія Притули, усі отримані кошти відправили на допомогу ЗСУ – придбали 125 бусів для передової.

Твір для аукціону із сімейної колекції подарували Ігор Понамарчук та Дар'я Добріян. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ.

Марія Примаченко – українська художниця 20 століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва, в основі її творчості – народні казки, легенди й оповідання. Роботи Примаченко експонувалися по всьому світу. Ще з 1936 року їх представляли в Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі та Празі. 2009 рік, за рішенням ЮНЕСКО, був названий роком Марії Примаченко, «легендарної художниці, твори якої повʼязують давні українські народні художні традиції із сучасністю».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі