Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Вийшов трейлер документального фільму «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка (Поїзд «Київ – Війна», «2020. Безлюдна країна»), який показує, що понад 100 років тому Східна Україна була невіддільною частиною Європи.

Кінокомпанія 435 FILMS зафільмувала пам’ятки, що залишили після себе на Донбасі європейці – бельгійці, німці, британці та французи, які заснували на сході України низку міст і селищ.

«Зараз кадри фільму мають особливу цінність, адже на них збереглися пам’ятки європейської культури 19 століття, багато з яких наразі знищено назавжди», – пишуть автори фільму.

Наприклад, у фільмі зображено Маріуполь із його американською та бельгійською спадщиною, від якої тепер залишилися лише руїни.

«Будинки німців у Нью-Йорку та бельгійців у Лисичанську щоденно перебувають під обстрілами та ракетними ударами. Наразі неможливо сказати, що вціліло з давніх пам’яток архітектури. Відомо, що гімназія та будівля тубдиспансеру, які входили до бельгійської спадщини в Лисичанську, уже зруйновані», – пише команда.

Презентація трейлеру фільму «Євродонбас» відбулася 23 лютого на Зимовому Кіноринку від ОМКФ. Через початок російської агресії прокат стрічки в Україні відстрочено, проте команда співпрацює з іноземними агентами, щоб показати стрічку міжнародним глядачам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі