Драму «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач відібрали в основну конкурсну програму World Cinema Dramatic Competition американського фестивалю Sundance.

Фільм розповідає про родину, яка мешкає в зоні бойових дій на Донбасі й опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року. Ірка й Толік очікують народження першої дитини, але тут біля їхнього села стається авіакатастрофа. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

Головні ролі у фільмі зіграли Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») й Олег Щербина («Черкаси»).

«Клондайк» – четверта повнометражна робота української режисерки, сценаристки та продюсерки Марини Ер Горбач (після «Омар і ми», «Люби мене», «Гарчання чорних псів»), вона також є авторкою сценарію. Фільм зняли в копродукції України й Туреччини. Український прокат стрічки заплановано на 2022 рік.

«Клондайк» зʼявився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну», – пояснює задум фільму режисерка.

Куратори фестивалю назвали її роботу «емпатійною одою людській стійкості».


Sundance – американський фестиваль незалежного кіно, який влаштовують щороку з 1978 року. У 2022 році він пройде з 20 до 30 січня в гібридному форматі. Разом із «Клондайком» у програмі World Cinema Dramatic Competition змагатиметься ще девʼять фільмів з усього світу.

«Клондайк» став першою українською ігровою стрічкою в цій програмі фестивалю. Але у 2020 році український документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик отримав нагороду на Sundance у конкурсній секції World Cinema Documentary.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі