Американський бізнесмен та мільярдер Білл Ґейтс опублікував у своєму блозі список книг, які він прочитав за останній рік та радить у якості подарунку на новорічні свята.

За словами Ґейтса, останнім часом його приваблюють книжки, які йому подобалися у дитинстві: тоді він був «одержимий науковою фантастикою». У святковому списку мільярдера дві науково-фантастичні книжки, дві науково-популярні книги про передову науку та роман, який «змусив поглянути на одну з найвідоміших постатей у історії у новому світлі» (йдеться про Шекспіра та книгу «Хамнет»).

Список книг від Білла Ґейтса:

 A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence («Тисяча мізків: нова теорія інтелекту»), Джефф Гокінс

За словами Ґейтса, ця книга – спосіб зрозуміти, як мислить винахідник кишенькових комп’ютерів та комунікаторів PalmPilot. Джефф Гокінс десятиліттями вивчав зв’язок між нейробіологією та машинами.

«Тисяча мізків…» розповідає, що може знадобитися для створення штучного інтелекту і чому, на думку автора, машини не вийдуть із-під контролю людини. Українською мовою книга поки не перекладена. Зате її можна замовити на Amazon та безкоштовно послухати аудіоверсію.

 The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race («Порушниця коду: Дженніфер Дудна, редагування геному та майбутнє людської раси»), Уолтер Айзексон

Це книга про біографію ученої-генетика, біохіміка та лауреатки Нобелівської премії Дженніфер Дудни. Також у «Порушниці коду…» йдеться про етичні питання, пов’язані з редагуванням геномів.

Фонд Білла Ґейтса саме займається фінансуванням проєктів, які використовують технологію нової системи редагування генів, CRISP. Попри те, що бізнесмен уже був знайомий із цими технологіями, він підкреслює, що дізнався багато вичерпної інформації, що подана доступною мовою.

Книги поки немає в українському перекладі, зате можна почитати книгу дослідниці Дженніфер Дудни, за біографією якої написана «Порушниця коду...».

Авторка книги Уолтер Айзексон також написала біографії Стіва Джобса, Альберта Ейнштейна і Леонардо да Вінчі. Їх можна придбати тут.

 Klara and the Sun («Клара і Сонце»), Кадзуо Ісігуро

Кадзуо Ісігуро – британський письменник японського походження, лауреат Букерівської та Нобелівської премій. У його останньому романі-антиутопії робот Клара не виступає силою зла, а стає компаньйоном для хворої дівчинки. Саме це найбільше подобається Біллу Ґейтсу.

За його словами, книга змусила замислитись про те, яким буде наше життя разом із надрозумними роботами: чи будемо ми ставитись до них просто як до технологічного пристрою, чи як до чогось більшого.

В Україні уже можна придбати переклад книги.

 Hamnet («Хамнет»), Меггі О’Фаррелл

Хамнет – це ім’я сина Шекспіра, який помер у віці 11 років. Ірландська письменниця Меггі О’Фаррелл розповідає у романі про те, як смерть сина вплинула на написання «Гамлета» двома роками пізніше, у 1603 році.

Білл Ґейтс вважає, що ця книга буде до смаку усім шанувальникам Шекспіра, та відзначає, що найбільше йому сподобалася героїня Анни – дружини Шекспіра, яку у романі показують «майже надзвичайною фігурою».

В Україні російський переклад можна придбати тут.

 Project Hail Mary («Проєкт Hail Mary), Енді Вейр

Білл Ґейтс познайомився із цим автором завдяки роману «Марсіанин». А «Проєкт Hail Mary» – це історія про вчителя-біолога, який прокидається у іншій зоряній системі і не пам’ятає, як він туди потрапив. Герой має вирішити наукову загадку, аби врятувати себе і людство від глобального затемнення. Білл Гейтс каже, що прочитав цей роман за одні вихідні.

В Україні книгу можна купити лише англійською.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі