Бруталістську Тиранську піраміду в столиці Албанії, яку побудували у 1980-х роках, перетворять на культурний центр для молоді, пише Dezeen.

Піраміду звели як музей, присвячений колишньому комуністичному лідеру Енверу Ходжи. Її закрили за три роки після краху комунізму в країні.

Піраміду використовували для різноманітних конференцій та виставок, а також як тимчасову базу НАТО під час війни в Косові у 1999 році. Пізніше один з телеканалів облаштував у частині будівлі телецентр, а решта пустувала. 

Піраміда у 2012 році. Фото: Kroll Markus, Вікіпедія

Архітектурна студія MVRDV розробила проєкт, за яким піраміду перетворять на культурний центр. Роботи з реконструкції вже почали.

Оригінальний скляний фасад в передній частині будівлі замінять на великі скляні тенти, які можна закрити під поганої погоди.

Похилий дах вирішили перетворити на сходи. Один зі схилів залишать без сходів, щоб охочі могли з’їжджати з нього, як із гірки.

Всередині будуть кафе та аудиторії, в яких проводитимуть безоплатні уроки й майстеркласи. 

Ще кілька додаткових аудиторій зроблять на даху.

Візуалізація з висоти

Після реконструкції будівлею керуватиме навчальний заклад TUMO Tirana, який забезпечить безоплатні програми післяшкільної освіти для дітей віком від 12 до 18 років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: MVRDV