У день 150-річчя Лесі Українки, 25 лютого, в Українському домі відбудеться прем’єра присвяченої їй опери «LE», повідомляє Мінкульт.

Над оперою працювали, зокрема, режисер Влад Троїцький і формація Nova opera в межах проєкту «Леся Українка: 150 імен».

«Продумуючи цей проєкт, я багато читав Лесиних текстів, а також про неї, її родину, час, у який творили ці відчайдухи: Олена Пчілка, Михайло Драгоманов, Іван Франко, Михайло Старицький, Тарас Шевченко. Ми досі до кінця не усвідомили, що саме вони заклали основи української державності. Натомість їх замуміфікували та зробили абстрактними. Для більшості Франко – Каменяр, Шевченко – Кобзар, Леся – Мавка. Або ж іще простіше: 20, 100, 200 гривень відповідно… Із формацією музикантів Nova opera хочемо показати Лесю Українку інтелектуалкою та просвітницею, що знала багато мов і робила все для того, щоб українською зазвучала світова класика», – розповідає Троїцький.

Дійство доповнить світлове шоу та відеопроєкція, що розгортатиметься на 360 градусів на всіх рівнях атріуму.

У виставі звучать українська, англійська та німецька мови.

Музику до опери розробляли Сергій Вілка, Андрій Мерхель і Яна Шлябанська.

Її виконуватимуть Мар’яна Головко (сопрано), Анна Кірш (сопрано), Андрій Кошман (баритон), Руслан Кірш (баритон), Жанна Марчінська (віолончель), Андрій Надольський (перкусія), Олексій Кабанов (кобза, ситар, колісна ліра), Сергій Вілка (клавішні, синтезатор), Яна Шлябанська (live-електроніка).

Фото з репетицій опери:

Онлайн-трансляцію постановки робитиме UA: Культура.


У 2018 році опера «Йов» режисера Влада Троїцького визнана однією із 10 найкращих за версією конкурсу Music Theatre Now, а у 2020 році вона отримала Шевченківську премію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Nova opera