Архітектурні компанії Zaha Hadid Architects і Foster + Partners вийшли з групи з протидії змін клімату Architects Declare, співзасновниками якої вони були у 2019 році, повідомляє Dezeen.

Раніше обидві фірми критикували за участь у проєктах, пов’язаних з авіаіндустрією. Засноване Захою Хадід бюро займалося проєктуванням Західного аеропорту Сіднея, а компанія Нормана Фостера – аеропорту на курорті Амаала в Саудівській Аравії.

Спочатку кліматичну групу покинула компанія Foster + Partners, а через день до неї приєдналася Zaha Hadid Architects. Архітектори заявили, що авіація є викликом для планети, проте майбутнє – за мобільністю.

«Сільське господарство й авіація нікуди не дінуться, й обидві ці сфери потребуватимуть сталої архітектури та архітекторів, які робитимуть відповідальний дизайн», – зазначили у Foster + Partners.

У Zaha Hadid Architects заявили, що розійшлися в думках із керівною групою щодо боротьби зі зміною клімату та зобов’язань об’єднання.

«Керівна група Architects Declare в односторонньому порядку ухвалила рішення щодо власної точної й абсолютної інтерпретації зобов’язань коаліції», – пояснили в Zaha Hadid Architects.

Пекінський міжнародний аеропорт Дасін, який спроєктувало бюро Zaha Hadid Architects

Засновниками Architects Declare у 2019 році стали 17 архітектурних бюро. Згодом до групи долучилися майже 6000 компаній із понад 20 країн. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Ван Чжитонг / вікіпедія