Український режисер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня. Про це режисер повідомив LB.ua.

Орден Васяновичу присудив президент Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує «за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність», а іншою відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», – пояснив своє рішення Валентин Васянович.

Цією відмовою режисер виступає проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками, додав він.


 Валентин Васянович – український кінорежисер. Його фільм про Донбас «Атлантида» отримав спеціальний приз на Токійському кінофестивалі, на Венеційському кінофестивалі, а також потрапив у лонглист премії Європейської кіноакадемії. «Атлантиду» визнали найкращим фільмом 2020 року за версією премії «Кіноколо».

 Режисер у коментарі про переслідування мав на увазі кримінальне провадження, про яке йдеться у зверненні на сайті Держкіно. Його опублікували перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів. У цьому зверненні Держкіно під час оцінювання проєктів просить брати до уваги незакриті кримінальні провадження компаній, які подають свої пропозиції. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі