У вівторок, 23 травня, на 70-му Каннському кінофестивалі показали фільм «Іній» (Frost) режисера Шарунаса Бартаса про війну на сході України. Частина зйомок фільму відбувалась у Києві.

Українська картина втретє за всю історію увійшла в програму Двотижневик режисерів Канн.

«Поки всі обговорюють нового Лантімоса і Твін Пікс, що з'явився в мережі ще до каннської прем'єри, в у програмі «Двотижневик режисерів» дали роудмуві «Іній» Шарунаса Бартаса: повний гіркоти погляд іноземця на криваву Україну. Вперше з екрана звучить польова правда, яку раніше можна було почути в приватних розмовах. З Вільнюса в дрімаючий Київ, спокійний Дніпро з філософствуючою в ньому Ванессою Параді, яка більше не вірить в любов, прямо в зону АТО, виглядають у кадрі територією Тарковського. Непросте, але по-справжньому патріотичне кіно. Гімн Україні!», — пише про показ кінокритик Андрій Алферов.

Фільм про події на Донбасі «Іній» (Frost) знімала компанія «Інсайтмедіа» за підтримки Держкіно, Литовського кіноцентру, телеканалу АРТЕ, Польського кіноінституту.

Фото: "Новое Время"

У головних ролях: Ванесса Параді, Анджей Хира, Лія Макнавічюте, Мантас Янчаускас. У деяких епізодах знімалися українські військовослужбовці.

Зйомки відбувались у Кураховому, Мар'їнці, Красногорівці, Дніпрі, Києві, Польщі, Литві та Франції.

 70-й Каннський кінофестиваль стартував 17 травня і триватиме до 28 травня.