Стендап-концерт у бомбосховищі відбувся в Сумах. Виступ в одному зі сховищ оточеного з трьох боків міста організували коміки Фелікс Редька, Ілля Глущенко та Костянтин Яценко 19 березня, а тепер запис можна переглянути і на YouTube. «Ми зібрали людей у бомбосховищі, щоб зробити для них стендап-концерт, трохи повеселити та відволікти від всього пиздецю, який відбувається за вікном», – анонсували виступ коміки.

Ми розпитали Редьку та Глущенка про те, як з’явилася ідея, про що жартували і чому вони називають виступ «найважливішим у житті».

Фото: Lena Lion

Відезапис концерту

Як організувати стендап-концерт у бомбосховищі

«Це був стопудово найважливіший виступ, який я робив у житті. Ми переконалися, що під час війни гумор потрібен – і навіть більше, ніж у мирний час», – розповідає The Village Україна Фелікс Редька. Редьку можна назвати одним із піонерів української стендап-спільноти, він виступає і проводить стендап-вечірки в Сумах з 2015 року. Зараз комік розвиває YouTube-канал зі скетчами та комедійними виступами на 40 тисяч підписників (ви могли бачити нещодавнє відео із пародією на радника голови ОП Олексія Арестовича), зокрема зі сценаристами і коміками Іллею Глущенком та Костянтином Яценком.

«По-перше, просто хотілося виступити, – розповідає Редька про ідею виступу в бомбосховищі. – Спочатку була ідея зробити концерт для бійців територіальної оборони чи ЗСУ. Але, на жаль, це було неможливо зробити через зайнятість військових». Тож виступ організували для всіх охочих, посилання на безкоштовну реєстрацію в Instagram зібрало близько 120 людей.

В анонсі вказували місцем проведення Secret Place – і це був якраз той випадок, коли витримування локації в таємниці було виправданим. «Зараз не можна виступати у концертних залах. Тому треба було знайти місце, у якому люди могли б почуватися безпечно навіть під час обстрілів», – каже Редька. Врешті-решт вдалося знайти бомбосховище в межах міста: організатори просять не розголошувати локацію в цілях безпеки, але кажуть, що це місце «здатне витримати й ядерний удар». «Це не [державне чи муніципальне] сховище, люди організували його своїми руками. Ми поспілкувалися з власниками, вони дали дозвіл, тоді ми привезли колонки, під’єднали мікрофон і біля туалета поставили імпровізовану сцену на східцях», – розповідають Редька та Глущенко.

Про що жартувати під час війни

Концерт анонсували під іронічною назвою «Жартобстріл». «Жодних рамок за темами ми не ставили, – розповідає Фелікс Редька. – Просто запитали спочатку, чи можемо собі дозволити на 1,5-2 години відволіктися, розслабитися та отримати задоволення від жартів на будь-які теми. Люди сказали так – і тим, що прийшли, і на самому заході».

Які жарти зайшли найкраще? «Сміялися і з путіна, і з «Іскандерів», – відповідає співорганізатор Редька. «Ми обрали шлях найменшого спротиву і тупо угорали з русні. Це те, що треба людям зараз», – сміється Ілля Глущенко. Каже: «Було відчуття, що люди дали нам абсолютний карт-бланш: жартувати можна було про все, що завгодно. Зрозуміло, що часи важкі. Але люди, які постраждали, які втратили рідних і домівки, просто не прийшли б на гумористичний концерт».

«Ми нічого не нав’язували, – підхоплює Редька. – Прийшли люди, які були готові до цього. Перед виступом дали дисклеймер: зараз будуть жарти, але ми розуміємо ситуацію, тому вам не обов’язково залишатися, якщо не подобається». Зрештою, гумор допомагає впоратися зі стресом, додають організатори. «Гумор – це певний вид сублімації, – розповідає Редька. – Коли тобі страшно, ти вдаєшся до гумору. Є три реакції на страх: бий, біжи або замри. Ми придумали четверту реакцію – угарай із русні».

«Це захисна реакція, – продовжує Глущенко. – Я не відчуваю, що в мене зараз є якась паніка, я просто відчуваю, що можу так бути корисним. Якби я сидів і в носі колупався, чекав би часів, поки знову буде мир і можна буде виступати, то вже б з’їхав з глузду. А так ти відчуваєш себе потрібним. Особливо коли люди відповідають з подякою і словами: «Мені якраз це і треба було». Додає, що, на відміну від Редьки, виступав перед живою аудиторією вперше: «Але навіть з моїм досвідом досить добре зайшов на залу. Люди були готові сприймати гумор, бо людям потрібні емоції».

Редька згоден: «Після виступу я навіть фізично відчував це. Коли виступаєш у мирний час, то просто робиш свою роботу, а, виступаючи під час війни, відчуваєш фідбек від людей і те, наскільки це їм потрібно».

«У мене батько зараз на фронті, він офіцер ЗСУ, – доповнює Редька. – У нас кожен день зв’язок: він мені розповідає про ситуацію, а я йому скидаю наші ролики». Глущенко каже, що знайомі розповідали йому про те, що відео його команди дивляться українські солдати: «Знаємо, що наші ролики дивляться в окопах. Хлопцям смішно, піднімає настрій. Робимо те, що можемо».

Стендап у воєнних Сумах

«Ми зараз сидимо в оточеному з трьох боків місті, кожен день вибухи, обстріли, кожен день гинуть люди. Але на фоні Маріуполя та Чернігова ми сприймаємо цю ситуацію як нормальну. У цьому парадокс війни», – каже Фелікс Редька. Розповідає, що в місті немає проблем із електропостачанням чи водопостачанням, вистачає і продуктів та води. Після майже місяця в авангарді українського спротиву Суми тримаються: «Звичайно, не можемо розраховувати на жодну стабільність. Є жертви, є постійні попередження про авіаудари, постійно якісь чутки: завтра буде бомбардування, на нас направили «Гради». Але головне, що люди тримаються, що люди бадьорі, що вони готові сприймати будь-який розвиток подій».

«Ми дякуємо і удачі, і ЗСУ, що досі живі. Окрема подяка комунальним службам, які тримають нас у комфорті та цивілізації!», – каже Ілля Глущенко. Додає після паузи: «Життя завжди переможе смерть, життя буде тривати за будь-яких обставин». «А загалом усе в нас нормально, зараз п’ємо з Іллею вино, наприклад», – сміється Редька.

Чи є можливість продовжувати стендап-концерти в бомбосховищах? Організатори кажуть, що поки були зосереджені на тому, щоб випустити відеоверсію виступу. «Зараз не маємо планів на наступні виступи. Зараз узагалі немає жодних планів, живемо одним днем. Бачимо запит від глядачів, але є певні моменти, які треба буде вирішити», – каже Редька.

Відео з каналу Фелікса Редьки

Окрім концерту, команда продовжує вести YouTube-канал та інші соцмережі. «Цей концерт був для нас одним із видів діяльності. Може, таких концертів більше й не буде, але будуть ще ролики, ми продовжуємо працювати», – каже Глущенко. Як приклад наводить відео, яке нещодавно зняли біля підбитого російського танка неподалік від Сум. «Для нас зараз такі розваги: танк познімали, у бомбосховищі виступили. Більше в житті такого шансу не буде, тому користуємося», – сміється комік.