Фестиваль «Книжкова країна», де представлять літературу від 100 видавництв, стартував 25 квітня й триватиме до 28 квітня. За словами організаторів, там проводитимуть події, що будуть цікаві не лише «затятим читачам», але й тим, хто «лише знайомиться зі світом літератури». 

Загалом на фестивалі відбудеться понад сто заходів за чотири дні. Крім книжкового ярмарку, будуть майстер-класи, дискусії експертів і лідерів думок, презентації новинок, публічне читання книжок, а також ігрова й освітня зони. Зокрема, 25 квітня на фестивалі вже відбулася дискусія про терапевтичне письмо з Іреною Карпою, а Jamala презентувала вінілову платівку Qirim. Редакція The Village Україна розповідає, як зорієнтуватися на фестивалі і які події варто відвідати.

Jamala – про вінілову платівку Qirim у двох кольорах й у форматі книги

   

У перший день фестивалю, 25 квітня, Jamala презентувала вінілову платівку Qirim в Оранжереї ВДНГ. Крім того, в Оранжереї зробили куточок із книжками про Крим і вініловим програвачем, де всі охочі зможуть почитати та послухати вініл.

Співачка випустила альбом Qirim у травні 2023 року. Він увійшов до найкращих 20 альбомів у світовому музичному чарті Європи й отримав Шевченківську премію в Україні.

Тепер Jamala випустила його у формі одразу двох платівок на вінілі – глибокого зеленого й прозорого кольору, які описують як «перший в Україні великий, подвійний альбом, із двома буклетами всередині, зроблений у форматі книги». На обкладинці показали «всі кольори світанку о 4:00–5:00» – зелена свіжа трава й колір води, що віддає білим, розповідає Jamala в коментарі The Village Україна.

«Я без зайвої скромності скажу, що це унікальний продукт не тільки для нашої країни. Дійсно, це така історія як на експорт. Але важливо не тільки іншим показати, але бажано й собі мати примірник. Ми скільки говоримо «Крим, Крим, Крим», що він за 10 років уже стає якимось міфічним, неосяжним. І тому обов'язково хотілося зробити цей вініл, щоби мати цей Крим у руках, – каже Jamala. – Хоча ми всі розуміємо, що Крим – це півострів географічно, але платівка Qirim – це моя така довершена версія, як великий острів, де кожен куточок завершений, як пазл».

За словами співачки, платівку зробили в традиціях вінілу 60–70-х років: «Усе зроблено в найкращих традиціях періоду Бернстайна, класичної музики, де є повний склад – не просто оркестр, а окремі оркестранти – із фотокартками під час запису», – коментує Jamala.

Найбільшою гордістю вінілу співачка називає буклет, над яким працювали понад 60 людей протягом двох років і який написаний кримськотатарською, українською й англійською мовами. Це буклет, що містить 3D-cюжети зі «світами пісні»: їх відтворюють за допомогою фотокарток і фактів з архівів, що збереглися з 1915 року. Також розповідають історію походження кожної пісні. Усі факти, що ввійшли в буклет, додатково перевіряли, але намагалися зробити опис не лише правдивим, а й поетичним, каже Jamala. 

«Я вважаю, що люди, які придбали собі платівку або беруть собі в сумку, їдуть у Європу, США, Канаду чи Мексику, можуть сказати: «Ви розказуєте нам про свої скарби, а я розповім і покажу наші». І люди відкривають для себе інформацію, що є ось такий Кримський півострів, де мешкає давній кримськотатарський народ, в етногенезі якого понад 30 етносів і народів», – додає співачка.

 «Крим – це не чебуреки й морько»: читайте велике інтерв’ю з Jamala та Бекіром Сулеймановим про Крим, Байдена й Боно

Я приїхав(-ла) на ВДНГ. Як зорієнтуватися, що в якому павільйоні

   

Книжковий ярмарок працюватиме на головній площі ВДНГ і в першому павільйоні. Щодо інших подій, то чіткого розділення тематичних зон немає, за винятком двох павільйонів. Наприклад, другий павільйон суто дитячий – там будуть проводити читання та події для дітей. 

У четвертому павільйоні, де вже кілька тижнів триває виставка військової фотографії від Влади й Костянтина Ліберових, намагалися сконцентрувати події, які так чи так пов’язані з темою війни або участь у яких беруть військові. Крім того, організатори припускають, що ці івенти захоче відвідати велика кількість людей, тож у цьому павільйоні є велика зала, що зможе вмістити всіх охочих.

Загалом зорієнтуватися, куди йти, допоможе повна програма фестивалю, її можна знайти за посиланням. Для зручності там є фільтр: події для дорослих чи для дітей; чи платна подія (загалом вхід на фестиваль вільний, але певні події передбачають квитки чи попередню реєстрацію), а також знайти подію можна за певним днем, локацією або організатором. Також подію, що подобається, можна додати собі в Google-календар.

Крім того, на сайті можна знайти мапу «Книжкової країни»: натиснувши на певну локацію, можна вибудувати до неї маршрут. У будь-якому разі можна знайти волонтерів, які допоможуть зорієнтуватися. Протягом чотирьох днів на фестивалі працюватимуть близько 50 волонтерів, що будуть одягнені в жовті кепки з написом «Книжкова країна» й матимуть бейджі з іменами.

5 подій, на які сходила би редакція The Village Україна

   

 Зустріч з Олександром Тереном і презентація його книги «Історія впертого чоловіка»

Коли: неділя, 28 квітня, 12:00–12:50

Де: павільйон №4, зал №1

Скільки: вхід вільний

 Як війна змінила акценти в розмові з дітьми через книжки. Це дискусія, яку організовує «Книголав», про необхідність спілкування з дітьми через літературу в умовах війни, де візьмуть участь письменниці Ірина Озимок, Тетяна Стус і письменниця й ілюстраторка Єлизавета Половинкіна.

Коли: субота, 27 квітня, 15:00–15:45

Де: павільйон №1, зал 2

Скільки: вхід вільний

 «Харків незламний»: як працює видавнича столиця України в умовах війни. На лекції виступатимуть директори харківських видавництв Vivat, «Ранок», «Фоліо» й «АССА».

Коли: п’ятниця, 26 квітня, 14:00–14:45

Де: павільйон №5

Скільки: вхід вільний

 Дегустація українських крафтових вин та історія розвитку українського виноробства. Власник виноробні Biologist Ігор Петренко й автор книги «Нерозказана історія українського виноробства», організатор Kyiv Food and Wine Festival і співвласник Like a Local’s Сергій Клімов. 

Також окремо відбудеться презентація книги (27 квітня, павільйон №1, 15:00–15:45, вхід вільний). Дегустацію від Biologist також можна буде відвідати в інший день (26 квітня).

Також для тих, кому цікава тема кулінарії, будуть майстеркласи з фудгідом Юлією Бенкендорф: в оранжереї ВДНГ (27 квітня об 11:00 – для дітей і о 14:00 – для дорослих).

Коли: субота, 27 квітня, 16:30–18:00

Де: павільйон №6

Скільки: 500 гривень

 Майстер-класи від громадської організації «Україна без сміття».  Це подія для дітей і дорослих: разом із мисткинею Олександрою Третьяковою створюватимуть колажі з журналів, а також проводитимуть вікторини про сортування, переробку, піклування про домашнього улюбленця та гратимуть у настільні ігри (переможці отримають призи). Детальніше про локацію можна дізнатися за посиланням.

Коли: неділя, 28 квітня, 11:00 – 16:00

Де: стенд організатора

Скільки: вхід вільний

Чи варто приїжджати саме в певний день?

   

Враховуючи досвід попередніх подій на ВДНГ, організатори орієнтуються на те, що більшість людей приїде на фестиваль у суботу, тому в цей день запланували максимальну кількість подій. «Ми не можемо сказати, що ми збирали найцікавіших спікерів на якусь окрему дату, адже ми хотіли, щоб у який би день не завітали б до нас у гості, вони знайшли щось цікаве саме для себе», – коментують у команді фестивалю.

Це безбар’єрна подія?

   

Частково. Вхід на територію є доступним. Пандуси поки що є не у всіх павільйонах, але там, де передбачені події, які можуть бути цікаві військовим, наприклад, зустріч з Олександром Тереном. 

Чи має фестиваль благодійну мету?

   

Так, на інформаційних стендах алеї триватиме збір для лікарні «Охматдит» і благодійної організації «Місто добра». Також на території фестивалю стоятимуть намети «Азову», благодійного фонду «Гуркіт», «Культурного десанту», громадської організації «Реформація». Крім того, багато видавців на своїх стендах також планують власні благодійні активності. 

Крім подій фестивалю, можна відвідати й інші події на ВДНГ. Наприклад, сезон відкриває оновлений культурний артпростір V'yava. Хедлайнерами 27 квітня стануть український музикант і продюсер Cepasa й дует Gorim!&Yuzvik. Наступного дня виступатиме музично-поетичний проєкт «Пиріг і Батіг», а також джазмени Олексій Коган і JazzInKyiv. У цьому сезоні команда артпростору збиратиме кошти на потреби 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ й придбання інкубаторів для немовлят із прифронтових територій у межах ініціативи United24.

фото: Сергій Сівяков, прес-служба ВДНГ