Провокативне запрошення в гості від Малого театру; чорний гумор від Театру «Актор» та уявний невроз і нова нормальність у театрі «Сузір’я»: редакція The Village Україна зібрала добірку театральних вистав, на які ми чекаємо в лютому.

«Вечеря з диваком»

П’єр пожалкує про свій вибір

Це французький шлягер за Франсісом Вебером, де паризький видавець П’єр Брашан запрошує скромного бухгалтера на «вечерю диваків». За умовами, кожен із запрошених має привести людину, з якої кепкуватимуть усі присутні. Утім, у комедії на дві дії заручником стає не той, хто мав би ним бути. Принагідно можна передивитися адаптацію зі Стівом Кареллом (Dinner for Schmucks, 2010).

   

Коли: 14, 22, 26 лютого

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Танго»

«Ніколи не соромся, живи як хочеш»

У домі, де живуть три покоління однієї родини, колотнечу зчиняє студент медичного університету Артур. У трагікомедії польського письменника Славомира Мрожека досліджуватимуть агресивну мінливість суспільства й іще один вид пристосуванства, який веде до зради. Гротескний світ письменника постійно нагадує: «Ти чужий», надто якщо йдеться про сучасну інтелігенцію.

   

Коли: 29 лютого

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Не жалійте заварки»

Єврейське тріо на п’ятьох

Це вистава про уявний невроз, втрату любові до життя й водночас бажання утримати любов, про нову нормальність і найпростіші речі, які наповнюють існування сенсом. «Сміливу п’єсу про людину без прикрас та ілюзій» поставили за п’єсою ізраїльського драматурга Ханоха Левіна «Якобі та Ліденталь» у перекладі сатирика Мар’яна Бєленького й за підтримки посольства Ізраїлю в Україні.

 

   

Коли: 12 лютого

Де: Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Будьте здорові, мосьє!»

Коли поділ спадщини та організація поховання стають комедією

Зять французького письменника Стефана Буасьєра може потрапити до в’язниці за фінансову оборудку й дізнається, що його заможний тесть помирає. Виявляється, інтерес до майна письменника є не лише в зятя, але й у його молодої дружини та її коханця, а також у сусіда. Померлому співчуває лише покоївка. Що робитимуть герої, коли покійний раптом оживе, розповідатимуть у п’єсі французького драматурга П’єра Шенно, яку поставив В’ячеслав Жила.

   

Коли: 4 лютого

Де: Київський академічний театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

«Поки ми чекаємо»

Театральний перформанс від норвезького режисера Фредеріка Молунда

Ліда запрошує глядачів у гості та не шкодує для них провокацій, тому вечірка перетворюється на психологічний детектив, чи може, сеанс психотерапії, який змусить глядачів відповісти на багато запитань. Наприклад, чи можна в час війни шукати ескапізму, чи може цинізм врятувати життя й чи можливо відновити втрачену здатність яскраво та відверто переживати позитивні емоції. На лютий усі квитки вже розкуплені, але поки є шанс вихопити на березень.

   

Коли: 14 і 15 березня

Де: Український малий драматичний театр, вулиця Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

Once Upon a Time in Ukraine

Моменти життя біженця, які змусять усміхнутися, позіхнути чи відвернутися

Чотири українки опиняються в місці, де немає виходу, тож залишається лише вирушити в подорож своїми спогадами. Драматурги Алекс Боровенський, Ніна Захоженко й Аліна Ромашка переносять глядачів у евакуаційний потяг, маленьке містечко в Німеччині й українське місто на заході країни. Це все моменти, у яких можна себе впізнати, але не можна вибратися. ProEnglish Theatre традиційно покаже виставу англійською мовою перед європейською прем’єрою в Берліні.

   

Коли: 12 і 13 лютого

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Кримськотатарські казки. Про любов»

Східна мудрість, яка живе в Україні

Казки кримців із Бахчисарая, Джанкоя й вершин Ай-Петрі розповідатимуть на День святого Валентина. Обіцяють «відкрити скарбницю східної мудрості, що живе в Україні», з перлами про життя, любов, велич і глибину краси півострова Крим.

   

Коли: 14 лютого

Де: Театр між трьох колон, Львівська площа, 14, метро «Золоті ворота»