У 2023 році в Україні поставили на 52% більше вистав, ніж у перший рік повномасштабної війни. Це понад 350 постановок, поділився з «Укрінформом» підрахунками театральний критик Сергій Винниченко. За його словами, запит на театральні вистави, як і на кіно, серед українського суспільства зріс, бо під час повномасштабної війни немає open-air фестивалів. Крім того, причинами зростання інтересу до театру критик називає зміну менеджменту в театрах та їхні напрацювання репертуару протягом останніх років.

Минулий рік ще раз довів, що театр може бути «модним», і не лише тому, що уривки «Конотопської відьми» Івана Уривського набирали популярність у TikTok. На які вистави чекати в київських театрах цьогоріч? Чимало з них тримають майбутні прем’єри в секреті та мають острах не виправдати очікувань глядачів в умовах повномасштабної війни, але редакція The Village Україна все-таки дізналася про цікаві постановки, на які ми очікуємо у 2024 році.

Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки

   

«Отелло»

Шекспірівську класику поставить Давид Петросян – режисер вистав «Візит» і «Кассандра» в Театрі імені Франка, «Цар Едіп» і нової вистави «Процес» у Театрі на Подолі.

   

Коли: березень або квітень 2024 року

 

«Перевізник»

П’єсу, яку показували на Вест-Енді та Бродвеї, поставлять за текстом Джеза Баттерворта, який написав сценарій до фільмів «Індіана Джонс та реліквія долі» та «007: Спектр». Це історія сімʼї, яка готується до щорічного свята збору врожаю на фермі, але в гості приходить небажаний гість.

   

Коли: червень 2024 року

 

«Блискуча ідея»

У кожного з нас десь у світі є двійник. Що буде, якщо він зустрінеться з оригіналом, запитують у Театрі імені Лесі Українки, де розказуватимуть історію кохання, до якої причетний брат-близнюк.

   

Коли: квітень або травень 2024 року

 

«Вечеря з диваком»

Це французький шлягер, де паризький видавець запрошує скромного бухгалтера на «вечерю диваків». Кожен із запрошених має привести людину, з якої кепкуватимуть усі присутні, але заручником стає не той, хто мав би ним бути.

   

Коли: лютий 2024 року

 

 

«Танго» 

У п’єсі польського письменника Славомира Мрожека досліджуватимуть агресивну мінливість суспільства й іще один вид пристосуванства, який веде до зради. Гротескний світ письменника постійно нагадує: «Ти чужий», надто якщо йдеться про сучасну інтелігенцію: у домі, де живуть три покоління однієї родини, колотнечу зчиняє студент медичного університету Артур.

   

Коли: лютий 2024 року

 

 

Також у січні в Театрі Лесі Українки показують прем’єрне міське фентезі Ultima Tule і благодійну виставу «Хвиля».Також у січні в Театрі Лесі Українки показують прем’єрне міське фентезі Ultima Tule і благодійну виставу «Хвиля».

Київський академічний драматичний
театр на Подолі

   

«Бесіди в Тускулумі»

Виставу бродвейського драматурга й режисера Річарда Нельсона поставить сам лауреат «Тоні» Річард Нельсон («Шахи»), який приїде в Україну. Його п’єса – про невдоволення лідером і загалом ставлення народу до своїх обранців у складні часи. Дія відбуватиметься в декораціях Давнього Рима (куди ж без Цезаря та Брута?).

Вистава Річарда Нельсона

   

Коли: 4 травня

 

«Геда Габлер»

Це буде розмова з українським глядачем про фемінізм, точніше його коректне розуміння. Але ця розмова, яку починає режисер Давид Петросян, стане можливою лише тоді, коли ми захочемо позбавитися патріархальних радянських наративів, які часом глибоко заховані за звичними для нас речами.

   

Коли: жовтень

 

«Вічні зорі любови»

До дня народження Тараса Шевченка покажуть виставу не лише про Кобзаря, але й загалом про життя української інтелігенції.

   

Коли: 9 березня

 

«Молочайник»

Молочайник – це український фантастичний персонаж, який нищить росіян і сіє серед них страх. Він живе на тимчасово окупованій Херсонщині, як і родина в сучасній трагікомедії Оксани Гриценко. Одна дочка публікує меми в Telegram-каналі, інша – налагоджує виробництво товарів для односельців, а мама висаджує помідори. Обіцяють, що фінал здивує, але поки тримають його в секреті.

   

Коли: дату уточнюють

 

Крім того, у січні в Театрі на Подолі – прем’єри «Процесу» за Кафкою в постановці Давида Петросяна й перший неонуар в українському театрі – «чорний детектив» «Швейцарія». 

Київський академічний театр драми
й комедії на лівому березі

   

«Самотній Захід»

Це вистава за п’єсою Мартіна Макдони, і цим усе сказано. Макдона відмовився від авторського гонорару під час війни в Україні та протягом трьох місяців після її завершення, розповідають у Театрі на лівому березі. П’єсу ставить Олександр Соколов – переможець фестивалю нової режисури «Митниця» 2022 року, який зрежисував уривок «Самотнього Заходу» під час фестивалю й за умовами конкурсу тепер має повністю втілити п’єсу на сцені.

Фото з фестивалю «Митниця», де Соколов ставив уривок зі «Самотнього Заходу»

   

Коли: кінець березня

 

«Син»

Стас Жирков уже ставив «Батька» Флоріана Зеллера, а тепер Театр на лівому березі переходить до «Сина». Це другий текст із трилогії, постановкою якого займатиметься учениця Тамари Трунової Яна Безсмертна, яка також зрежисувала в театрі «Чорний дрізд». П’єсу «Син» уперше ставитимуть на українській сцені, додають у команді.

   

Коли: початок березня

 

Київський академічний театр «Золоті ворота»

   

«Величне століття. Веселе»

Після перемоги України голова селища Веселе, Толік, який має дружину й дітей, робить камінг-аут. Брат Толіка, який мав «праві» погляди, загинув за Україну. Тож село, м’яко кажучи, в шоку, але має пройти тест на готовність до змін.

У січні в театрі «Золоті ворота» показують ще одну прем’єру – Love Revolution, або анархічні вечорниці, які відвідають персонажі новел Підмогильного й Хвильового.

   

Коли: червень, до завершення театрального сезону

 

Київський національний академічний
театр оперети

   

«Чикаго»

У театрі вже отримали ліцензію на постановку бродвейського мюзиклу «Чикаго». За словами художнього керівника театру Богдана Струтинського, раніше в ліцензії відмовляли, мотивуючи це тим, що український ринок невеликий, але зараз до України виникла цікавість: «Світ відкриває Україну. Каже, що навіть не уявляв, наскільки ми відмінні від Росії й наскільки в нас високі культура та нація», – додає він.

Коли: лютий або березень 2024 року

 

«Дикий театр»

У 2024 році тут планують зануритися в дослідження поведінки і мотивації людини в безвихідних ситуаціях, коли треба зробити вибір. Обіцяють вистави з «чорним» гумором та імерсійний проєкт про море, за яким «ми всі так сумуємо».

 «Володар Мух» за романом Вільяма Ґолдінґа

У яких обставинах проявляються наші найогидніші риси, що буде, коли випускаєш із себе звіра, і як соціуму жити в часи кризи, досліджуватимуть разом зі студентами університету Карпенко-Карого, роботу яких посилить професійна команда.

«Тіні»

Сюжет побудований навколо двійників Путіна, що вперше зустрілись один з одним. Це постановка Вероніки Літкевич за за п'єсою Артема Афяна.

«Зомбі»

Апокаліпсис дійшов і до театру: дебютну виставу за п'єсою Олександра Клімова готує актор Дмитро Усов. Мешканці села Малі Піструнці зустрінуть зомбі не тільки зі здивуванням, а й з притаманними їм традиціями. Незрозуміло, хто постраждає більше – зомбі чи селяни.

Крім того, 12 і 31 січня Дикий театр покаже прем'єру вистави «Тренди твіттера» від автора і режисера Слави Юшкова. Це вистава про трьох сусідів, що опинились разом під час ракетного обстрілу. П'єсу також ставили в Театрі Лесі Українки (прем'єра відбулась у липні).

Kyiv Modern Ballet

   

«Друзі»

Одноактний балет на музику Петеріса Васкса планують присвятити цьому латвійському композитору. Ставитиме, традиційно, Раду Поклітару. Більше інформації обіцяють уже в січні 2024 року.

   

Коли: квітень 2024 року

 

Київський академічний театр ляльок

   

«Лісова пісня»

Цю історію Лесі Українки вже знають усі. Після розмаху фільму «Мавка. Лісова пісня» в театрі обіцяють, що вистава буде «дуже масштабною».

   

Коли: кінець вересня

 

«Дюймовочка»

Цього разу Дюймовочка житиме на паризькому Монмартрі, анонсують у театрі. Там планують виставу для сімейного перегляду під авторську музику Тимура Полянського, яка «точно здивує глядачів неочікуваним підходом і художнім рішенням».

Ескізи костюмів до «Дюймовочки»

   

Коли: березень

 

«Театр між трьох колон»

   

«Кримськотатарські казки. Про любов»

Казки кримців із Бахчисарая, Джанкоя і вершин Ай-Петрі розповідатимуть на День святого Валентина. Обіцяють «відкрити скарбницю східної мудрості, що живе в Україні», з перлами про життя, любов, велич і глибину краси півострова Крим.

   

Коли: 14 лютого

 

Крім того, у Театрі імені Франка в січні буде прем’єра «Тартюфа» за Мольєром. Також навесні планують показ постановки Івана Уривського «Марія Стюарт», розповів режисер в інтерв’ю The Village Україна.

Ще в Малому театрі на початку лютого показуватимуть «Ляльковий дім» за Генріком Ібсеном.

Ще трохи прем’єр у січні

   

«Д.І.М»

Це тілесна рефлексія про дорогу, дім і його значення для людей, які змушені покинути свою землю. Музику для сучасного балету від театру Insha Dance Company створив композитор і віолончеліст Віктор Рекало «на межі академічності та урбанізму».

Постановка виросла з вистави «Мій дім на двох ногах», яку ставили в межах програми європейської резиденції для митців-біженців з України. Оновлену версію створювали за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини й стабілізаційного фонду культури від Goethe-Institut. 

   

Коли: 30 січня

Де: МКЦМ, алея Героїв Небесної Сотні, 1

 

Proenglish Theatre

   

Love, Death and Vampires

Прокачати англійську можна й у театрі, де вистави – англійською мовою. У перформансі розповідатимуть про кохання, смерть і вампірів у трьох новелах, написаних за 24 години. Це історії про двох колишніх закоханих, які зустрічаються на Карловому мосту в Празі; про дідуся й онучку, яка щодня носить йому молоко, поки він намагається їй щось сказати; і про пару, яка звертається до психіатра з «особливою проблемою».

   

Коли: 28 січня

Де: вулиця родини Бродських, 3, метро «Шулявська»

 

«Стус-фест»

До дня народження Василя Стуса разом збираються театральна спільнота DSP і DakhTrio, які ставлять музичні вистави за віршами поетів від театру «Дах». На фестивалі показуватимуть одразу дві вистави на честь поета – «Стусанина», яку грають раз на рік під музику Rammstein, і «Стус: немилосердно» з піснею «Донбас» на слова поета. Після показів буде artistic talk разом із сином Стуса, Дмитром.

Крім того, на завершення фестивалю зроблять поетичний вечір «Не Стусом єдиним», де читатимуть вірші шістдесятників. Театральна спільнота DSP і «Театр між трьох колон» представлять поезію Миколи Вінграновського, Івана Драча, Ліни Костенко та менш відомих українських поетів того періоду.

   

Коли: 6 січня

Де: вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

 

 Більше про театральні прем’єри січня читайте за посиланням.