«Тривожне очікування розв’язки» в Театрі на Подолі, вечорниці з персонажами новел Миколи Хвильового й Валер’яна Підмогильного в театрі «Золоті ворота» й новорічні вистави для наймолодших у Театрі юного глядача: зібрали театральні прем’єри, які варто відвідати в січні.

Ultima Thule

Міське фентезі

Латина в назві п’єси натякає на найвіддаленіше місце. Поки незрозуміло, куди заїде потяг із гімназійним учителем із Галичини, який жив у 1936 році. Чи повертався вчитель додому, чи хотів утекти зі світу провінційної знедоленості й сумнівався, де його кінцева станція, розповідатимуть у постановці за п’єсою Андрія Бондаренка, написаній на основі новел Стефана Грабінського.

Коли: 3 і 23 січня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Хвиля»

Експеримент, який був насправді

Хто дає людям право експериментувати над іншими людьми, у який момент люди перетворюються на тварин і як розпізнати межу до прірви, відповідатимуть у благодійній виставі театру імені Лесі Українки. Утім, попереджають, що в драмі на дві дії запитань може бути більше, ніж відповідей. Усі кошти, зібрані з вистав, передадуть на потреби ЗСУ.

Коли: 19 січня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Тартюф»

Сатира на Людовіка XIV (і не лише)

«Люди байдужі до повчань, але кепкування не витримують», – писав у передмові до «Тартюфа, або Облудника» його автор Жан-Батист Мольєр. Він боровся за право поставити п’єсу протягом п’яти років – наскільки образи в ній були впізнавані. За цей час автор встиг втратити дружбу з королем та отримати заборону від церковників. П’єсу про шахрая, який видає себе за святенника, ставлять уже четверте століття. Сучасна версія – про лицемірство в усіх проявах.  

Коли: 25 і 27 січня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, станція метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Процес»

«Тривожне очікування розв’язки»

Головний герой, якого мають судити (невідомо хто й за що), потрапляє в екзистенційну яму, очікуючи на невідоме рішення, яке вершитиме чиновницька машина, описує виставу режисер Давид Петросян, який також поставив «Володаря мух» у театрі «Дах», «Касандру», «Візит» і «Землю» в Театрі Франка та «Царя Едіпа» в Театрі на Подолі. «Притча вічного очікування» Франца Кафки про те, що життя – нескінченний і часом безглуздий судовий процес.

Коли: 12, 13 і 14 січня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Швейцарія»

Неонуар уперше в українському театрі

 

 

«Чорний детектив» про письменницю, яка здобула собі ім’я, пишучи історії про «геніального вбивцю», створила австралійська авторка Джоанна Мюрей-Сміт, за п’єсами якої ставили вистави на Бродвеї та знімали голлівудські фільми. Український усесвіт постановки з лаконічними декораціями від німецького сценографа Андреаса фон Шліпе створить режисерка Поліна Медведева. За її словами, досягти критеріїв нуару в театрі виявилося не так просто, на відміну від кіно, де напрям виник у роки Другої світової війни та відображав атмосферу песимізму, недовіри, розчарування й цинізму.

Коли: 19, 20 і 27 січня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

Love Revolution

«Організм, попри все, пнеться до кохання»

 

 

«Відривну» виставу Наталі Сиваненко створять за творами класиків 1930-х років: героями стануть персонажі чотирьох новел Миколи Хвильового, Майка Йогансена, Валер’яна Підмогильного й Агатангела Кримського. Замість «академізму й романтики» обіцяють «пристрасть, хіть і безмежну жагу до життя від молодих бунтарів», хоч їхній світ і руйнується на тлі заграв революції, кажуть у театрі «Золоті ворота».

Коли: 20 і 21 січня

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Нескорений ПроRock. Василь Симоненко»

Благодійний концерт із презентацією альбому на вірші поета-шістдесятника

 

 

Альбом створила громадська спілка «Музичний батальйон» у співпраці з українськими музикантами. Ведучі – артист і молодший лейтенант Дмитро Лінартович і письменниця та радіожурналістка Олена Гусейнова. Увесь прибуток передадуть на дрони для військових, а також проведуть аукціон на користь Центру підготовки операторів БПЛА «Коло». Обіцяють також сюрпризи для глядачів.

Коли: 12 січня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Голоси»

Боїмося говорити про те, що відчуваємо насправді

Поки тебе вважають «успішною» й «великою» людиною, хочеться просто існувати, і, можливо, їсти шоколадне морозиво, розмірковують автори постановки про суспільні рамки дорослішання. Бути дорослим – це про недосказанність і складнощі мислити так вільно, як у дитинстві. Це психологічна драма про життя в моменті, тягар дорослості й пошук власних бажань.

Коли: 21 січня

Де: Театр «Дивний замок», вулиця Єреванська, 11

«Вертеп: Маланка загубилася»

Водіння Кози, колядки й щедрівки

 

 

Уперше в ТЮЗі поставляють виставу-концерт, присвячену давнім українським традиціям. Буде традиційний біблійний сюжет про Ірода й справедливу Смерть, коляда, маланкування й інші «веселі забави» для дітей від п’яти років і дорослих.

Коли: 12, 13, 14 січня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська 15-17, метро «Хрещатик»

«Друзі Вовчика»

Історія про доброго й романтичного вовка

Вовчик завжди був хорошим другом, але коли він сам опиняється в біді, то залишається без підтримки. Утім, на допомогу героєві приходять нові та неочікувані друзі. Це «тепленька, як мамин светрик, казка», кажуть у Театрі юного глядача, де відкривають мікросцену для наймолодших глядачів – від двох років.

Коли: 6 і 7 січня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська 15-17, метро «Хрещатик»

«Як маленьке лисенятко святого Миколая шукало»

Чи справді прийде Миколай

 

 

Лисенятко дізналося про існування святого Миколая лише за кілька днів до того, як він мав приносити подарунки. Звірі не надто вірили, що Миколай прийде, але лисенятко запросило його до лісу. Що з цього вийшло, покажуть глядачам від двох років.

Коли: 13 і 14 січня

Де:Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська 15-17, метро «Хрещатик»

«Різдвяна крамничка тітоньки Мальви»

Різдво настане після боротьби

Дожити, дійти, доповзти до світлого майбутнього можна, лише маючи добре серце й однодумців. На боротьбу зі злом напередодні Різдва стають діти, старі, тварини, хмари, вітри та вся земна поверхня, анонсують у Театрі юного глядача. Це вистава для дітей від семи років.

Коли: 4,5, 12, 13, 14 січня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська 15-17, метро «Хрещатик»

«Ляльковий дім»

Таємниці руйнують зразкову буденність

 

 

Це детективна історія про визволення від «рожевих окулярів». У центрі п’єси Генріка Ібсена типова родина з трьома дітьми, дім якої завжди відкритий для гостей – друзів і бізнес-партнерів. Але поза різдвяними вечірками, теплим прийомом і душевними розмовами магнетичні Хелмери виявляються доволі суперечливими героями, нещирими й навіть небезпечними. 

Коли: 3 і 4 лютого

Де: Малий театр, вулиця Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

Також театральна формація «Перший план», куди увійшли актори й художники з Києва та Маріуполя (театр «Концепція») готують виставу в театрі Лесі Українки («Він. Вона. Божевільня») та дитячу виставу з резиденцією святого Миколая на Троєщині.