Балет за новелою «Сойчине крило» Івана Франка вперше за 65 років і різдвяний балет під Carol of the Bells; перший бродвейський мюзикл за ліцензією в Україні й перша постановка українського бестселеру Всеволода Нестайка: зібрали театральні прем’єри, які варто відвідати в грудні.

«Кабаре»

Перший бродвейський мюзикл за ліцензією в Україні

На перший погляд, ця історія може здатися легковажною, але на тлі кабаре в Берліні 1930-х років зароджується нацизм. Щоби поставити цю п’єсу, Молодий театр уперше залучив живий оркестр і балет Freedom. Для постановки на сцені театру, де виступатимуть 37 артистів одночасно, повністю прибрали куліси, а також пошили понад сотню костюмів, багато з них – із перероблених матеріалів. 

За словами керівника Молодого театру Андрія Білоуса, це наймасштабніший проєкт театру за 11 років. Детальніше ми розповідали в репортажі за лаштунками Молодого театру. На прем’єрні покази квитків уже немає, але театр планує три покази в січні.

   

Коли: 1, 2 і 3 грудня

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Симулянти»

Хуліганська комедія без антракту

Голова сім’ї маніпулює почуттями родичів і ризикує залишитися самотнім. Це постановка за мотивами комедії Мольєра «Удаваний хворий». Один день із життя дивакуватої родини покажуть наймолодші актори Молодого театру. 

У театрі попереджають, що вистава може ображати почуття деяких поціновувачів високого театрального мистецтва, бо не містить гострих соціальних проблем і глибоких філософських ідей. 

   

Коли: 9, 16, 29 грудня

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Сойчине крило»

Альтернатива «Лускунчику» за Франком

Уперше за 65 років у Київській опері поставлять балет за новелою Івана Франка «Сойчине крило». Музику до балету створив Анатолій Кос-Анатольський до 100-річчя від дня народження автора. У 1956 році балет поставили у Львівській опері, але він протримався в репертуарі лише два роки, імовірно, через ідеологічні й політичні причини.

Музику до балету описують як «настрій примхливої героїні», який поєднують із «мозаїкою танцювальних стилів». «Хочемо, щоб «Сойчине крило» замість «Лускунчика» стало доброю різдвяною традицією й українською балетною класикою кожного нового року», – коментують у Київській опері.

   

Коли: 23, 24 й 25 грудня

Де: Театр опери та балету для дітей та юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Соломія»

Спогади про Крушельницьку

Дві світові війни, тоталітарний режим, злидні й хворобу молодшої сестри пережила українська оперна співачка Соломія Крушельницька. У виставі за розповідями її сучасників з’ясовуватимуть, як не зрадити свій талант і покликання під час випробувань і життєвих обставин.

   

Коли: 28 і 29 грудня

Де: Київський театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Мадам Боварі»

За мотивами Гюстава Флобера

Неокласичний балет у постановці Віктора Іщука покажуть у Національній опері. Музичну композицію створили Віктор Іщук і Сергій Голубничий на основі творів Гайдна, Генделя, Шопена, Малера й Равеля.

   

Коли: 1 і 3 грудня

Де: Національна опера, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» чи «Театральна»

«Тореадори з Васюківки»

Перша інсценізація українського бестселеру Всеволода Нестайка

«Тореадори» Ява й Павлуша намагаються вивести новий сорт кукурудзи, викрити шпигунів зі свого села й прославитися на весь світ. Історію Всеволода Нестайка про дружбу й те, як пронести її крізь усе життя, ставлять у Театрі юного глядача. Це пригодницька комедія з елементами трилеру для дітей, старших шести років, і їхніх батьків.

   

Коли: 27 й 28 грудня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Арсенальна»

«Котигорошко»

Про героя, який не планував ним бути

Казковий герой Котигорошко рятує від Змія кохану дівчину, побратимів, і в певному сенсі весь світ. Він не може стояти осторонь, коли на нього нападають. Це історія за мотивами української народної казки, подорож головного героя починається й закінчується на Різдво.

   

Коли: 23 й 24 грудня

Де: Театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«За хвилину до Різдва»

Під Carol of the Bells

Поєднати елементи класичного танцю із сучасними танцювальними техніками танцівники Kyiv Modern Ballet планують у «ненав’язливому» сюжеті різдвяної постановки. Глядачу обіцяють подорожі крізь фантастичні світи дивовижних птахів, байкерів на мотоциклах і казкових тварин. Додають, що цікаво буде й дітям. Крім «Щедрика» Миколи Леонтовича в англомовній версії, танцюватимуть під «легку для сприйняття» музику Каміля Сен-Санса.

   

Коли: 21, 22, 23 грудня

Де: Київський культурний кластер «Краків» (Русанівська набережна, 12)

«Неонова вистава»

Герої чи жертви соціальних мереж?

В авторському експерименті засновника «Театру між трьох колон» Дмитра Ходаківського пропонують подивитися на сучасний світ із відстані сцени: «Ми знаємо, хто такі неандертальці, лицарі, джентельмени, суфражистки, пролетаріат і магнати. Але хто є герої сучасності?» У виставі зібрали десяток «правдивих історій» про життя онлайн, яке може допомогти зібрати мільйони для захисту України або зламати долю «маленької необачної людини».

   

Коли: 9 грудня

Де: Театр між трьох колон, Львівська площа, 14, метро «Золоті ворота»

«Косачка»

Міф і реальність

Вільне плем’я жінок-воїнів, «косачок» із довгою «дівочою» косою, жило на території сучасної України в ІІІ–І століттях до нашої ери. До цього образу повертається команда сучасного танцю Procontemporary, яка досліджує, чи полягає сила жінки в її «мужності» й перейманні чоловічих рис. Танець у пластичній виставі поєднують із візуальним мистецтвом, живим вокалом і електронною музикою. Містичну розповідь присвячують мисткиням, репресованим за часів Радянського Союзу.

   

Коли: 3 грудня

Де: Театр опери та балету для дітей та юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Кицька в чобітках»

Новорічна TikTok-казка

За сюжетом, у казковому королівстві заборонили всі чоловічі професії. Тож у колишнього шевця Карла більше немає професії, але є кішка Мура, разом із якою вони боротимуться проти стереотипів. Щоправда, допоки Карл не зустріне принцесу Клару.

   

Коли: 19 й 22 грудня

Де: театр «Дивний замок» на Солом’янці, вулиця Єреванська, 11