Стримінгові сервіси Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video вже роками працюють в Україні. Окремі бібліотеки контенту розвивають також українські ОТТ-сервіси Megogo, Sweet.TV і «Київстар ТБ», а також Takflix. 

Як не загубитися у всіх цих сервісах? І як обрати підписки, які підходять саме вам? Редакція The Village Україна зібрала стримінгові платформи, доступні в Україні зараз, і розповідає, що про них треба знати.

75 прем’єр осені: серіали, фільми, альбоми й ігри

20 найкращих серіалів першої половини 2023 року

7 найкращих фільмів першої половини 2023 року

Закордонні стримінгові сервіси

   

Netflix

СКІЛЬКИ КОШТУЄ

4,99 євро/місяць (базова);

7,49 євро (стандартна);

9,99 євро (преміум);

ОРИГІНАЛЬНІ СЕРІАЛИ

«Дивні дива»«Сексуальна освіта», «Картковий будинок», «Гра в кальмара»

Наступні великі проєкти

«Корона» (6 сезон), «Гра в кальмара: Випробування», «Венздей» (2 сезон)

Amazon Prime Video

СКІЛЬКИ КОШТУЄ

5,99 євро/місяць (перший місяць користування безкоштовно)

ВИПУСТИЛИ НЕЩОДАВНО

«Покоління V», «Дейзі Джонс і The Six», «Притулок Гарлана Кобена»

НАСТУПНІ ВЕЛИКІ ПРОЄКТИ

«Фолаут», «Містер і місіс Сміт»

Apple TV+

СКІЛЬКИ КОШТУЄ

4,99 долара/місяць (перші сім днів користування безкоштовні)

ВИПУСТИЛИ НЕЩОДАВНО

«Підкидьок», «Платонічне кохання», «Шмигадун!» (2 сезон)

НАСТУПНІ ВЕЛИКІ ПРОЄКТИ

«Наполеон», «Арґайл», «На користь усього людства»

Netflix: з найбільшою базою користувачів, «Дивними дивами» і «Грою в кальмара»

   

Що це: Netflix за 25 років існування пройшов повний цикл розвитку: компанія, яка починала з оренди DVD-дисків, зрештою убила відеопрокат як бізнес, а в жовтні 2023 року врешті-решт оголосила, що й сама закриває бізнес прокату. Нині Netflix має близько 247 мільйонів платних підписок у всіх країнах світу, крім Китаю, Північної Кореї, Сирії й Росії. 

Успіх Netflix – компанії, побудованої за принципами технологічного стартапу, а не традиційної голлівудської кіностудії чи каналу – запустив війну стримінгів, змусивши більшість студій і технологічних компаній випустити власні стримінгові сервіси. Коли у 2022 році акції Netflix упали, втративши майже половину оціночної вартості, так само впали й акції більшості інших американських стримінгових сервісів. Утім, коли цьогоріч Netflix відновив зростання на фондовому ринку (зокрема, через те, що компанія почала боротися з обміном паролів і запустила версію підписки з рекламою), конкуренти на зразок Disney (Disney+), Warner Media (Max) і NBC Universal (Peacock) не продемонстрували швидкого повернення позицій. «Є Netflix, а є всі інші», – каже бізнес-аналітик і ведучий подкасту The Town Метт Беллоні. 

Скільки коштує: В Україні Netflix має три види підписки – базову, стандартну й преміальну. Преміальна підписка вартістю 10 доларів дає змогу переглядати відео в форматі 4К й одночасно на шести пристроях. Стандартна – у FullHD на двох пристроях. Базова – у 720p лише на одному пристрої. Підписка з рекламними інтеграціями в Україні поки не доступна.

Це головні серіали літа на Netflix

Що з українським контентом: Netflix віднедавна купує українські фільми, але здебільшого робить їх доступними лише для користувачів в Україні, а не глобальної аудиторії. Тут ми збирали список українських фільмів, які можна переглянути на стримінгах. У 2023 році стримінг уперше придбав український серіал для міжнародного показу: «Перші дні» від Film.ua можна буде переглянути з 1 листопада.

20 головних фільмів осені на Netflix й інших стримінгах

Prime Video від Amazon: з «Офісом» й оригінальними серіалами

   

Amazon Prime Video – це стримінговий сервіс компанії Amazon, яка є найбільшою інтернет-компанією світу за обігом, найбільшим мережевим ритейлером світу й провідним постачальником хмарних сервісів. У Сполучених Штатах Amazon Prime Video є частиною підписки Amazon Prime, яка надає користувачам безкоштовну доставку на замовлення. За межами США, включно з Україною, Amazon розвиває стримінговий сервіс як окремий продукт. Утім, у сервісі немає української локалізації й дубляжу. 

Це головні серіали літа на Amazon Prime

Серед флагманських серіалів Amazon Prime – адаптація «Володаря перснів», другий сезон якої вийде не раніше 2024 року, «Флібеґ» від Фібі Воллер-Бридж і «Дивовижна місіс Мейзел» про американську стендаперку в 1950-х. Також в Україні на Prime Video можна переглянути американську версію серіалу «Офіс».

Серіал «Друзі» більше не можна подивитися на українському Netflix. 20 комедійних серіалів на заміну

12 квітня 2024 року вийде новий великий реліз – серіал за мотивами відеогри «Фолаут» від Bethesda про постапокаліптичний світ після ядерного вибуху. Виконавчий продюсер Bethesda Game Studios Тодд Говард долучиться до продюсерського складу серіалу. У «Фолауті» зіграють Кайл Маклаклен («Твін Пікс») і Волтон Ґоґґінс («Джанґо вільний», «Мерзенна вісімка»).

Анонс серіалу «Фолаут» за мотивами відеогри

Apple TV+: із першим «Оскаром» і «Тедом Лассо»

   

Apple TV+ запустили 1 листопада 2019 року. Сервіс Apple зі старту пропонував українську локалізацію, зокрема перегляд контенту в оригіналі з українськими субтитрами. 

Місячна передплата в Apple TV+ дешевша, ніж у конкурентів, – 4,99 долара. Покупці нових продуктів Apple – iPhone, iPad чи Apple Watch – отримують річну підписку на сервіс безкоштовно. До облікового запису можна підключити до пʼяти людей.

Це головні серіали літа на Apple TV+

Бібліотека оригінального контенту Apple TV+ поки що не така велика, як у конкурентів, але серед перших хітів – спортивний комедійний серіал «Тед Лассо» з Джейсоном Судейкісом і «Ранкове шоу» з Дженніфер Еністон і Різ Візерспун. Також сервіс встиг виграти свій перший «Оскар» за найкращий фільм 2021 року – драму про родину з проблемами слуху «Кода»

Нова ставка Apple – це випуск фільмів у широкий кінотеатральний прокат до того, як вони стануть ексклюзивами Apple TV+. Наприклад, «Вбивці квіткової повні» з Леонардо ДіКапріо, «Наполеон» із Хоакіном Феніксом та «Арґайл» Меттью Вона спочатку вийдуть в кінотеатрах, а згодом з’являться на Apple TV+.

Трейлер фільму «Наполеон»

Українські ОТТ-сервіси

   

Назва

Megogo

Скільки коштує

129 грн/місяць («Легка»)

199 грн («Оптимальна»)

369 грн («Максимальна»)

Sweet.TV

99 грн/місяць (S)

99 грн/місяць (M)

197 грн (L)

«Київстар ТБ»

120 грн/місяць («Базовий»)

150 грн («Сімейний»)

200 грн («Преміум»)

Megogo: з серіалами HBO і Лігою чемпіонів

   

Megogo – український сервіс, що пропонує близько 300 телеканалів і понад 15 тисяч фільмів з українськими субтитрами й дубляжем. «Ми себе зараз вважаємо лідерами ринку, – розповідає в інтерв’ю The Village Україна директорка з контенту Megogo Марія Панченко. – Для України вже класика OTT, повний пакет телеканалів і video-on-demand. Megogo розширює це спортом, блогерами, подкастами, аудіокнижками й додатковими елементами екосистеми».

У жовтні Megogo підписав угоду з компанією Warner Bros. Discovery й отримав ексклюзивний контракт на контент преміального каналу HBO і стримінгового сервісу Max в Україні, включно з серіалами: «Гра престолів», «Чорнобиль» і «Клан Сопрано». Також у сервісу є ліцензії Discovery+, FoxNow(«Ходячі мерці», «Легіон», «Нетутешні») і Paramount+ With Showtime («Єллоустоун», «Елементарно», «Мільярди»). Окрім того, в Megogo доступний контент студій Disney, Sony, Universal, Paramount і Warner.

Megogo має ексклюзивний контракт на найпопулярніший турнір клубного футболу Лігу чемпіонів, італійську Серію А, іспанську Ла-Лігу та чемпіонати Франції і Португалії й інші спортивні події. Також Megogo транслює ірландський телеканал Setanta Sports, що має права на показ англійської Премʼєр-ліги. Футбольні канали доступні за «Максимальною» передплатою або окремою підпискою «Спорт».

«Гра престолів» й інші серіали HBO повертаються в Україну. Інтерв'ю про ексклюзив від Megogo

СКІЛЬКИ КОШТУЄ: Megogo має три види підписки: «Легка» (99 гривень на місяць), «Оптимальна» (109 гривень) і «Максимальна» (від 164 гривень за умови передплати на рік і 369 гривень за помісячну оплату). Бібліотеку НВО можна переглянути на Megogo за окремою передплатою за 250 гривень і передплатою «Максимальна».

Sweet.TV: з фільмами Disney і серіалами FX і Hulu

   

Sweet.TV – український OTT-сервіс, що має каталог із понад 10 тисяч фільмів і близько 250 телеканалів. Sweet.TV описують свої позиції на ринку України як одні з лідерських: «До повномасштабної війни ми були другими, зараз приблизно себе оцінюємо так само, може, навіть першими, зважаючи, як ранжувати». 

Sweet.TV має контракт на фільми студії Universal, також сервіс показує мультсеріали Disney і Nickelodeon. Окрім того, розвивають категорії українського кіно й освітнього контенту.

Серіали «Офіс», «Клініка» й «Ведмідь» тепер можна буде легально подивитися в Україні. На Sweet.TV

Із 1 жовтня Sweet.TV поповнив бібліотеку новими серіалами завдяки контрактам з американськими компаніями NBC і Disney. Це означає, що в Україні можна легально і з українським перекладом переглянути головні серіали NBC, Hulu і FX: уже класичні комедійні серіали «Офіс», «Парки та зони відпочинку», «Клініка». А також одні з найгучніших прем’єр кількох останніх років: «Ведмідь», «Атланта» і «Що ми робимо в тіні». Крім того, можна переглянути «Як я зустрів вашу маму», «Футураму» й «Відчайдушних домогосподарок».

Також у сервісу є ліцензії Fox («Ходячі мерці») і Paramount («Елементарно», «Мільярди»).

У Sweet.TV є тарифи S, M та L. Перші два коштують 99 гривень на місяць, а L – 197 гривень на місяць. Що вища передплата, то більше доступного контенту. Передплатники дорожчих тарифів отримують доступ до додаткових дитячих (Cartoon Network) і спортивних (Setanta Sports) телеканалів.

«Київстар ТБ» з 320 каналами, Paramount+ і фільмами

   

«Київстар ТБ» – це цифрове інтерактивне телебачення й бібліотека фільмів і серіалів від мобільного оператора «Київстар». У каталозі понад 300 телеканалів, сотню з яких показують в HD-якості, а також близько 20 тисяч фільмів, серіалів, мультфільмів. Це як проєкти від міжнародних кіностудій (Paramount, Warner Bros.), так і відеоконтент українського виробництва.

«Київстар ТБ» має три рівні передплати. «Базовий» тариф коштує 120 гривень на місяць і дає доступ до 215 телеканалів і пʼяти тисяч фільмів. «Сімейний» план коштує 120 гривень за перші три місяці, а далі – 150 гривень на місяць. Він відкриває доступ до 295 телеканалів і значно більшої кількості фільмів – 18 тисяч. Найдорожчий тариф «Преміум HD» коштує 150 гривень за перші три місяці, далі вартість зростає до 200 гривень на місяць. Із преміумпідпискою можна дивитися 320 телеканалів і 20 тисяч фільмів і серіалів.

Окрім того, у сервісу є угоди з FoxNow й Paramount+.

Takflix: з українським кіно і власним контентом

   

Українські стрічки також можна переглядати в онлайн-кінотеатрі Takflix, який у 2019 році запустила українська режисерка Надія Парфан. Метою платформи засновниця називає «дати доступ до якісних українських фільмів», зосереджуються передусім на авторському й незалежному українському кіно. У сервісу немає підписки на увесь контент, але він дає змогу переглядати окремі стрічки та серіали.

Це 23 найкращі українські фільми 2023 року 

У бібліотеці сервісу понад сто проєктів, серед них – перший повнометражний фільм Парфан «Співає Івано-Франківсьтеплокомуненерго», хіти нового українського кіно «Мої думки тихі» й «Стоп-Земля», а також класика на зразок «Тіней забутих предків», «Землі» й «Білого птаха з чорною ознакою». Також команда запустила Takflix Original – власне виробництво фільмів, які будуть ексклюзивами платформи. 

«Титр»: з українськими фільмами і фестивальними хітами 

«Титр» – це онлайн-кінотеатр від дистриб'ютора KyivMusicFilm, який запустили в 2022 році. У бібліотеці, зокрема, стрічки «Людина-слон», «Просто кров», «Берлінський фейсконтрольник», «Вів’єн Вествуд: панк, ікона, активістка», «Жан-Поль Ґотьє: Freak&Chic» і «Бенксі: мистецтво поза законом».

Передплату на сервіс оформлювати не потрібно. Щоб подивитися фільм, потрібно купити на нього квиток на сайті за 95 гривень.

Автори: Олексій Морозов, Ярослав Друзюк
Обкладинка
: Dalle-3, згенерована штучним інтелектом