«Сороміцькі ігрища на честь гостей» у театрі імені Лесі Українки; британський гумор і Бродвей на лівому березі; іспанська екзистенційна драма в українських реаліях «Життя – це сон»; модернове осмислення Карпенка-Карого від Івана Уривського («Конотопська відьма») й комедія про спокусу за Ніколо Макіавеллі в театрі «Актор»: зібрали театральні прем’єри, які варто відвідати в листопаді.

«Хазяїн»

Тиран чи добрий ґазда?

Сучасного хазяїна з п’єси Івана Карпенко-Карого покажуть у модерновому осмисленні від Івана Уривського, який також поставив «Конотопську відьму» в театрі імені Івана Франка. Квитки розкуповують так само швидко, уже відкрили продажі на грудень.

 

 

   

Коли: 26, 27, 28 листопада

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Життя – це сон»

Вигадка, реальність й екзистенційні запитання

Що буде, якщо Педро Кальдерона де ла Барку адаптувати до українських реалій? Сценарій адаптації філософської драми 17 століття створили іспанські драматурги Хосе Габріель Антуньяно й Ігнасіо Гарсіа разом з українським актором Олегом Замятіним. Разом із головним героєм, в’язнем Сехисмундо, досліджуватимуть, яка грань відділяє справедливість від милосердя, розсудливість від тиранії й де межа між свободою і відповідальністю.

Коли: 8 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«Не боюся Вірджинії Вулф»

«Сороміцькі ігрища на честь гостей»

Вечірка у 2062 році (за сто років від дати написання п’єси) стає іспитом на виживання. Господарі – фахівець із психологічних екзекуцій і дочка ректора – вигадують ігри для своїх гостей – молодої пари, яка щойно переїхала до Нової Англії. Щоби вижити до ранку, треба усвідомити: «сірого вовка» не треба боятися, бо «сірий вовк» – це ви самі. Є лише страх «зіскочити з ілюзії в реальність».

Коли: 3, 4, 26 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

Agnoris

«Неймовірний випадок на дві дії»

«Упізнаєш?» Так із латинської перекладається назва постановки. Це запитання «старі знайомі» могли б поставити одне одному за 20 років після останньої зустрічі, але це буде зустріч літнього чоловіка із собою молодим. У постановці сучасного французького драматурга Еріка-Емманюеля Шмітта глядачі спостерігатимуть, чи вдасться герою ухвалити доленосні рішення й прожити життя інакше.

Коли: 30 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«З цією виставою щось не так»

«Найсмішніший хіт Бродвею» в Україні

Українськомовну версію лондонської комедії-франшизи The Play That Goes Wrong підготували разом із британським театром Mischief і латвійським театром Дайлес. За класикою, у маєтку стається вбивство. Розслідування відбувається з британським гумором, який описують як «суміш Монті Пайтона й Шерлока Голмса, де все швидко перетворюється з поганого на зовсім катастрофічне». Підлога сцени провалюється, реквізит не на місцях, актори забувають свої репліки, але доведуть виставу до кінця.

 

 

Коли: 25 і 26 листопада

Де: Театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Люкс для іноземців»

Після свята настає ранок

Невеликий готель у французькому місті на кордоні з Німеччиною. Дві сімейні пари селять в одному номері, що спричиняє купу курйозів. На додачу, мешканці готуються до фестивалю святого Вольфганга, але поза карнавальною стихією – реальне життя. Класична англійська комедія від Дейва Фрімена в постановці Анатолія Хостікоєва – про те, що навіть на іншому континенті від себе не втечеш.

Коли: 10 і 29 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, станція метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

   

«Люби мене не покинь»

Моновистава, яка може травмувати

Історію української жінки-квіткарки, яка опинилася в Парижі через війну й уже тиждень не може додзвонитися до сина в Києві, уже ставили в Театрі юного глядача на Липках. За словами драматургині Ольги Анненко, це колаж реальних історій, які вона почула в перший місяць повномасштабної війни дорогою до Франції, а потім – у країні. У моновиставі, у якій грає Віталіна Біблів, використали звуки вибухів, повітряної тривоги й документальні кадри, які можуть травмувати, попереджають у театрі.

Коли: 8 й 19 листопада

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

   

«Зроби мені тишу»

Вивільнити набуті страхи війни

Реальні історії солдатів і парамедиків на передовій; волонтерів, які розвозять гуманітарну допомогу; цивільних під обстрілами та в окупації стали основою документально-художньої вистави від «Конкретного театру». Попри те, що вистава знову занурює у війну, вона допомагає вивільнити набуті страхи, тривоги й переживання, кажуть у команді. Прем’єра постановки відбулася в травні 2023 року в Португалії в партнерстві з Національним театром королеви Марії II, що в Лісабоні.

Коли: 3 й 9 листопада

Де: Театр драматургів, вулиця Сагайдачного, 25-Г, метро «Поштова площа»

   

«Мандрагора»

Комедія про спокусу за Нікколо Макіавеллі

Флоренція 16 століття. Мандрагора – це рослина, яка, за сюжетом, здатна вилікувати від безпліддя. Насправді це вигадка шахрая Калімако, який хоче звабити дружину адвоката, не здатного мати дітей. Макіавеллі навіть у сатиричній п’єсі показує, що мета виправдовує засоби.

Коли: 8 листопада

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

   

«Погані хлопці»

Еміграція, усиновлення і роми

Емігрант у Великій Британії сподівається на спокійне сімейне життя, але вони з дружиною не можуть мати дітей. У день, коли вони отримують дозвіл на усиновлення, у його домі з’являються нелегали та контрабандні товари. Як герой буде викручуватися, розкажуть у британській комедії.

 

 

Коли: 24 листопада

Де: Театр між трьох колон, Львівська площа, 14

   

«Інста-казка»

Коза в Instagram

«Зірка» Instagram Коза потрапляє в гості до мешканців лісу й намагається зрозуміти, де справжні друзі – у мережі чи в реальному житті. Це пригодницька історія для дітей від пʼяти років і підлітків, кажуть постановники з театральної формації «Перший план».

 

 

Коли: 15, 16 і 23 листопада

Де: Київський академічний театр ляльок, вулиця Михайла Грушевського, 1-А, метро «Майдан Незалежності»

   

«Три чарівні сили. Котигорошко»

Казка про єдність

Давній сюжет поставили в анімаційному стилі, кажуть у театрі «Колесо». Інтерактивна постановка розповідатиме про те, як герої казки долатимуть зло в образі Чаклунки. Як і в сучасному світі, перемогти їм допоможуть не три чарівні горошини, а єдність. 

 

 

Коли: 12 листопада

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

 6

обкладинка«Мандрагора»