Поки більшість театрів проводять репетиції до нових театральних сезонів, кілька все-таки дають прем’єрні вистави, виростають у нові формати або повертаються до старих постановок в оновленій інтерпретації. Комедія про сни в театрі на Подолі від литовської режисерки; іспанська честь і гідність від Театру імені Лесі Українки; дебютна вистава формації «Перший план» від київських і маріупольських акторів; повернення вистави про їжу від «Дикого театру» та «душевний блуд» за новелою Хвильового від театру «Маланка»: зібрали вистави, які варто відвідати в серпні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Сон літньої ночі»


«Коли уві сні безпечніше, ніж наяву»

Налаштуватися на сучасне бачення Шекспіра допоможе вечірка перед виставою у фоє Театру на Подолі. Комедія від литовської режисерки Андри Каваляускайте шукатиме в снах порятунок, ніжність, правду й водночас – впускатиме найглибші страхи, які зазвичай ховають від самих себе. Постановка питатиме, чи хочемо ми взагалі прокидатися, і коли жарти з механізму виживання можуть перетворитися на отруту.

Коли: 1, 2, 19 та 25 серпня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Цвіт жакаранди»


«Дерева помирають стоячи»

Збрехати, щоби вберегти людину від страждань, або сказати правду – це питання ставить драма на дві дії. Оригінальна назва п’єси Алехандро Касона – «Дерева помирають стоячи» – відсилає до іспанського прислів’я про те, як зберегти собі честь і гідність у найскладніших життєвих обставинах. У Театрі імені Лесі Українки додають, що це «історія про любов у глибинному розумінні цього слова».

Коли: 4 і 5 серпня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Жуй. Ковтай»


Про їжу і людей

Когось їжа рятує, а когось – може вбити, кажуть автори вистави, яка включає чотири історії: «Кури-гриль», «Зефірка», «Манго», «Бабка». Буде про ол-інклюзів, романтику сільських магазинів, вічну тему схуднення й бабусь, які годують своїх онуків. Виставу показали лише раз, у грудні 2021 року, і тепер повертають. А «Дикий театр» продовжує мандрувати – у серпні буде в Театрі на лівому березі й не тільки.

Коли: 7 і 8 серпня

Де: кінотеатр «Ліра», вулиця Велика Житомирська, 40, метро «Золоті ворота»

«Страхи в стилі ню», «Невчасно» та інші


Новий формат від маріупольського театру «Концепція»

Актори й художники з Маріуполя та Києва об’єдналися в театральну формацію «Перший план» і відкривають театральний сезон трагікомедією «Рентген усміхнених сердець». Протягом серпня обіцяють й інші прем’єрні постановки: фантасмагорію «Другий шанс», психологічну драму «Страхи в стилі ню» й «таємничу оповідь про віру у свою невипадковість» – «Невчасно».

Коли: 3, 5, 11, 13, 17, 26, 27 серпня

Де: сцена театру «Браво», вулиця Гончара, 79, метро «Університет»

«Я (Романтика)»


«Душевний блуд»

Обов’язок перед «чорним трибуналом комуни» переважить над совістю й синівськими почуттями – фінал новели Миколи Хвильового ви вже й так знаєте, але спостерігати за тривогами юного фанатика комуни однаково цікаво. Як і за його товаришами – циніком доктором Тагабатом; наївним комунаром Андрюшею та «машиною для вбивств» дегенератом. У театрі «Маланка» планують і далі «нести українську літературну моду» і кажуть, що «час маланкувати».

Коли: 9 серпня

Де: Київський академічний театр ляльок, вулиця Грушевського, 1-А, метро «Майдан Незалежності»