Більшість театрів закрили театральні сезони, але кілька все-таки готують прем’єри. Трагікомедія про чорносливи й метамодерн та «Украдене щастя» в Театрі імені Лесі Українки, карикатурний стриптиз у театрі «Колесо», музична вистава за Тичиною від театру «Дах» та експериментальна замальовка за Жаданом від Театру між трьох колон – редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати в липні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Тренди твіттера»


«Без шароварщини, але з маленькою дрібкою сомбреровщини»

Творець «нормальной руской женщіни Тамари», кінорежисер, сценарист і драматург Слава Юшков уперше поставить театральну виставу. Кажуть, що це вистава «про складність переходу з «да» на «так»; сусідський чат під’їзду і творця; чорносливи та метамодерн; чехословацький килим, ремонт, страх помилок, Булгакова, Стуса, магічне мислення, мексиканські танці та макарони по-флотськи».

У трагікомедії обіцяють «без спекуляцій» розповісти про складні емоції, які переживають українці під час повномасштабної війни, від заборони на радість до захисної іронії. І відразу ж самі іронізують: показуватимуть виставу принаймні доти, доки Ілон Маск не почне знатися на геополітиці.

Коли: 7, 17, 18, 24 липня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Украдене щастя»


Некласичний трикутник кохання в селі

Драму із сільського життя на дві дії режисер Євген Храмцов намагався перетворити на пошуки гармонії та балансу, які з’являються не завжди за логікою: у моменти успіху часом «щось гризе», а в моменти нестабільності можна почувати себе абсолютно щасливим, міркує режисер.

З одного боку, право на щастя має кожен, а з іншого – його, хоча б у п’єсі, не має ніхто. Це історія скоріше не про те, хто третій зайвий, а про зведення рахунків із собою і з Богом.

Коли: 16 і 20 липня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Тичина: феномен доби»


«Коли люди одне одному в вічі не дивляться»

Білі вірші Тичини прямим текстом про те, що не варто вішати ярликів на людей, бо так передусім ми обкрадаємо самих себе. А якщо не вдаватися у філософію, то вже можна монотонно підспівувати «карі, сірі, блакитні»: це буде музична вистава від авторів камерної опери «Стус: перехожий» (і можливо, має шанси витіснити давно засілу в голові «о панно Інно» від Daugh Daughters).

Коли: 29 і 30 липня

Де: ЦСМ «Дах», вулиця Велика Васильківська, 136, метро «Либідська»

«Стриптиз»


«Нереальне реально. Або навпаки»

Зумисно гротескний стриптиз, або точніше Strip-Tease 2, показуватимуть у камінному залі театру. Ставлять п’єсу польського письменника Славомира Мрожека, який встигав також створювати карикатури, фейлетони й кіносценарії.

Коли: 14 і 15 липня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

«Чорна ріка»


Знову Жадан, але в сучасному горорі

Експериментальна замальовка за віршем Жадана занурює водночас і в реальність, і в сон, розповідає режисерка вистави Ксенія Сарган. «Там, де є мільйони смертей, пабєди нєт», – коментує вона. Війна – це трупи, відірвані кінцівки, сира земля, тож це буде вистава-застереження від «культової мішури», що намагається все приховати.

Коли: 28 липня

Де: Театр між трьох колон, Львівська площа, 14, метро «Золоті ворота»

квитки:

писати сюди