Деякі театри завершують театральні сезони і йдуть на канікули, але чимало планують прем’єри й улітку. Ірландська антисага за Мартіном Макдоною, життя акторів без пафосу й поетична вистава за Ліною Костенко – редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати в червні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«37 листівок»


«Ніколи не знаєш, що знайдеш»

Це історія про сім’ю, яка живе у власній реальності, анонсують у Театрі на лівому березі. Син родини був вісім років за кордоном, але повертається, щоби познайомити рідних із нареченою. Але вдома його зустрічають не тепло й затишок, як він очікував: здається, родина Саттон не помічає всього божевілля, яке коїться навколо.

Коли: 30 червня, 1 липня

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Кролик Гарві»


Дует Олексія Вертинського й Лілії Ребрик

Головний герой Елвуд уже давно не дитина, а дорослий чоловік, якого вважають успішним. Утім, не менше його вважають дивакуватим, бо він розмовляє з невидимим білим кроликом, на ім’я Гарві. Елвуд довіряє Гарві свої мрії й думки, сподіваючись, що білий кролик вислухає, а може, навіть виконає його таємні бажання.

Цю п’єсу описують як рефлексію на депресію нації, спричинену Другою світовою війною: її написала американка Мері Чейз у 1944 році. Постановка отримала рекордну кількість показів на Бродвеї, її авторка – Пулітцерівську премію, а екранізація – премію «Оскар». Це «шалена комедія», яка має серйозну драматургію й глибокі психологічні теми, як-от самотність, каже режисер вистави в Молодому театрі Андрій Білоус.

Коли: 11 і 25 червня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Тигролови»


«Сміливі завжди мають щастя»

Мюзикл за мотивами роману Івана Багряного – це динамічна постановка, де є любов, свобода й жага до життя, кажуть у Київському театрі оперети. Це розповідь про людину, яка кидає виклик системі й за будь-яких обставин зберігає свою людяність і позицію. За законами жанру, треба буде перемогти зло, але цьому будуть передувати відчай, безвихідь і надважкі випробування.

Коли: 2 й 3 червня

Де: Національний академічний театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

«Королева краси»


За Мартіном Макдоною

Це ірландська антисага за мотивами ірландського драматурга й режисера Мартіна Макдони («Залягти на дно в Брюгге», «Банші Інішерина») з фірмовим стилем чорної комедії – і цим усе сказано. Головна героїня Морін, яка колись була пацієнткою психіатричної клініки, змушена доглядати літню матір, не позбавлену егоїзму. Проте в її житті з’являється чоловік, а з ним – марення про те саме «світле майбутнє».

Постановку покажуть на камерній сцені Молодого театру. Там кажуть, що вистава створена «для поціновувачів напружених пауз, моторошної музики, оголених тіл і дозованого божевілля».

Коли: 6 червня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Комедіанти»


Життя акторів без пафосу

Найважливіше в житті комедіанта – це сцена, а реальність зі своїми болями відходить на другий план, кажуть у Театрі на Подолі: «У тебе може не бути дому, але театр – завжди прихисток і єдиний сенс існування. Бо як же інакше пережити втрату свого рідного сина, який для держави став героєм». Трагікомедія покаже, хто такі актори, для кого вони живуть і що ховають за усмішкою.

Коли: 10 і 11 червня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Золота рибка Ніпушкін»


«Київська казка»

Анатолій Векслярський, або диджей Толя, написав п’єсу, де сам грає головну роль. Автор пропонує глядачам в один із вечорів подумати над тим, що просити, якщо вони раптом отримають «чарівну паличку» для здійснення бажань. До постановки додадуть авторські пісні й світлини дружини Анатолія – Анни Векслярської.

Коли: 1 червня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Ко:ліна»


Поетична вистава за віршами Ліни Костенко

Вісім дівчат в одному просторі, але з безліччю історій: театральна спільнота DSP обіцяє, що буде смішно й тужливо водночас. Інтригують прогулянками по Чорнобильській зоні, лічильником Гейгера для радіоактивного випромінювання й «Фрамом» Нансена для полярних досліджень.

Коли: 10 червня

Де: Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса, вулиця Володимирська, 23-В, метро «Майдан Незалежності»

«Люлі»


Хореографічна фантазія

Хореографині Анастасія Харченко й Катерина Бишева виконають власну постановку, де будуть «гуркотіння метелика», «примхливий вітер» і «крила вітражних мембран». Одноактна вистава збиратиме кошти на підтримку ЗСУ.

«Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію. Метелики пробують їжу, стоячи на ній. Це тому, що їх датчики смаку знаходяться в ногах. Деякі метелики ніколи не їдять, оскільки вони не мають рота. Вони живуть на енергії, яку вони накопичили у вигляді гусениць. Більшість метеликів живе всього кілька днів», – розповідають про задум постановки її авторки.

Коли: 21 червня

Де: Театр опери та балету для дітей та юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»